Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''De zzp'er is dankzij dit initiatief de zichtbare derde groep naast ondernemers- en winkeliersverenigingen''
18mei 2015

'De zzp'er is dankzij dit initiatief de zichtbare derde groep naast ondernemers- en winkeliersverenigingen'

SLIEDRECHT – Het platform Zzp’er Drechtsteden wordt in juli omgezet in een stichting. De eerste bijeenkomst als stichting in oprichting met het nieuwe bestuur vindt plaats op donderdag 28 mei in Bedrijvencentrum Drechtsteden aan de Prisma (zie foto).
Tot voor kort waren zelfstandige ondernemers, de zogenaamde zzp’ers, op geen enkele manier verenigd. De Kamer van Koophandel zag het aantal inschrijvingen groeien en het aantal specifieke vragen en behoeften vanuit en voor deze groep. Ook de gemeenten Papendrecht en Alblasserdam hadden de dringende wens een tastbare lijn te leggen tussen deze nieuwe groep ondernemers en henzelf. Door een energieke samenwerking tussen de Kamer van Koophandel, de gemeenten Alblasserdam en Papendrecht, Rabobank Drechtsteden en een zestal zzp’ers is in 2013 het project Zzp’er in Beeld gestart. Met dit project werd de doelgroep in kaart gebracht en ontstond meer inzicht in de specifieke vragen en behoeften van plaatselijke zzp’ers. Deze liggen overwegend op het gebied van huisvesting, informatievoorziening, samenwerken en netwerken.
‘Erkenning’
Vanuit een goed bezochte kick-off van het Zzp’er in Beeld-project is bovengenoemd platform ontstaan. De partners van het eerste uur, Peter de Korte van De Korte Installatietechniek, Dimphi van Amen van Named, Albert Blom van ABL Consulting en de bedrijvencontactfunctionaris van de gemeente Alblasserdam Esther Smit en die van Papendrecht Ninetta Lorenc waren en zijn nog steeds enthousiast. ,,Er is een plek gecreëerd waar zzp’ers welkom zijn. Waar ze kunnen samenkomen”, aldus Smit. ,,Het is een terechte erkenning voor de zzp’er, die nu de zichtbare derde groep naast de ondernemers- en winkeliersverenigingen is.” In juli wordt het platform geformaliseerd in een stichting. De gemeenten Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht ondersteunen deze formalisatie met een eenmalige financiële bijdrage voor de opstartkosten. ,,Met andere gemeenten in de Drechtsteden zijn ook gesprekken gevoerd”, vertelt Lorenc. ,,Zij ondersteunen en promoten het initiatief, maar zijn nog zoekende hoe ze dit kunnen inpassen.”
‘Laagdrempelig’
Bedrijvencontactfunctionaris Margriet Luth van de gemeente Sliedrecht is blij met deze stap: ,,Als gemeenten kunnen we nu een voorstel binnen dit platform neerleggen. Hier komen ze bijeen om onder andere over dat onderwerp te praten, ideeën te opperen en voorstellen te doen. We zijn er trots op dat de eerste bijeenkomst plaatsvindt in Sliedrecht.” Zzp’er Drechtsteden heeft al meerdere bijeenkomsten achter de rug met gemiddeld zestig deelnemers per avond. De Korte: ,,Wij zijn één van de weinige initiatieven in Nederland die zo actief en professioneel doorpakt. Dat lukt doordat we ons als groep energiek inzetten en doeltreffende communicatiemiddelen inzetten, zoals de bijeenkomsten, onze website, Twitter en LinkedIn. We hebben er alle vertrouwen in dat dit initiatief succesvol blijft.” ,,We willen graag een laagdrempelige omgeving zijn waar we kunnen voorzien in de behoeften van zzp’ers en waar we hen met elkaar in contact kunnen brengen”, vult Van Amen aan. ,,Daar ligt ook de kracht van het verenigd zijn als zzp’er. Je vindt elkaar gemakkelijker en kan dus ook eenvoudiger de samenwerking aangaan en met elkaar staan voor een zaak. We organiseren nu vier bijeenkomsten per jaar met gastsprekers en de mogelijkheid om te netwerken. We groeien toe naar zes bijeenkomsten.”
Lidmaatschap
De toegang tot de bijeenkomsten is dankzij de sponsoring van betrokken zzp’ers, MKB en gemeenten tot nog toe gratis geweest. Vanaf juli gaat de stichting over op een lidmaatschap van 75 euro voor zes bijeenkomsten. De kosten voor het eenmalig bijwonen van een bijeenkomst bedragen 20 euro. Aanvullende informatie over Zzp’er Drechtsteden en de bijeenkomst op 28 mei is te vinden op www.zzperdrechtsteden.nl.
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!