Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Werknemer aannemingsbedrijf harkt mortiergranaat uit 1942 onder de grond vandaan bij Griendencollege'
20mei 2015

Werknemer aannemingsbedrijf harkt mortiergranaat uit 1942 onder de grond vandaan bij Griendencollege

SLIEDRECHT – Naast het Griendencollege vinden momenteel allerlei bouwwerkzaamheden plaats. Niet alleen het Feitsmahof, een appartementencomplex, wordt uit de grond gestampt, direct naast het hoofdgebouw van de school is een aannemingsbedrijf bezig om ervoor te zorgen dat de leerlingen van De Bleyburgh en De Wereldbol (zij genieten speciaal onderwijs) hier hun intrek kunnen nemen. Een werknemer van het aannemingsbedrijf deed vanmiddag een opmerkelijke vondst. Hij harkte bij de bosjes aan de slootkant een 73 jaar oude mortiergranaat (gebruikt in de Tweede Wereldoorlog) onder de grond vandaan.
Het projectiel lag bijna aan de oppervlakte. ,,Vermoedelijk is die in het verleden bij het uitbaggeren van de sloot achter de school naar boven gehaald. De bagger is aan de kant blijven liggen”, aldus een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Hij haalde de aangekoekte granaat met de hand weg en liet het projectiel, dat in een afgelegen gebied (buiten Sliedrecht) tot ontploffing is gebracht, zien aan een klas van het Griendencollege. De lerares was naar buiten gelopen omdat haar les toevallig over de Tweede Wereldoorlog ging. De school hoefde niet te worden ontruimd. Ook de bouw van het naastgelegen Feitsmahof, dat steeds meer gestalte krijgt, ging gewoon door. Alleen de jonge werknemer die de granaat aan zijn hark had hangen en zijn collega mochten even met de armen over elkaar staan.
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!