Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''Wat ik hoor en zie, lijkt me goed doordacht''
21mei 2015

'Wat ik hoor en zie, lijkt me goed doordacht'

SLIEDRECHT – Hoewel hij de verkeerstekeningen ‘bijna helemaal goed vindt’ staat de bewoner van de Dorlandsweer, een wat oudere man, toch te bromberen. ,,Gooi die busbaan toch open voor auto’s, dan heb je een perfecte doorgaande weg onder het spoorviaduct tussen Papendrecht en Sliedrecht en is er minder verkeer bij de snelweg.” Als Hans Bregman, die namens de gemeente het project ‘Kruispunt A15-Ouverture’ in goede banen dient te leiden, uitlegt dat dit vanwege de geluidsbelasting van Baanhoek-West niet mogelijk is, kan de man daar weinig begrip voor opbrengen. ,,Hebben de bewoners die aan de Craijenstein wonen dan geen last van het geluid van  dicht langs de woningen rijdende auto’s en vrachtwagens?”
Door Erik de Bruin
Er werden nog wel meer van dit soort opmerkingen gemaakt tijdens de inloopavond die afgelopen dinsdag plaatsvond in de centrale hal van het gemeentekantoor. Het ging echter niet om de Craijenstein noch om de busbaan. De gemeente gaat het kruispunt bij de af- en oprit van de A15 ter hoogte van Baanhoek-West veiliger maken. Door middel van verkeerslichten. ,,Toen wij in Baanhoek-West gingen wonen, stond er een toekomstige rotonde ingetekend”, vertelt Jeroen van den Bos.
,,Mij leek het ook voor de hand te liggen aangezien bijvoorbeeld in Hardinxveld-Giessendam, bij de afslag Sliedrecht-Oost vanuit Gorinchem, op een soortgelijke plek eveneens voor een rotonde is gekozen.” Hij maakt zich er niet druk om. ,,Wat ik zo hoor en zie, lijkt het me goed doordacht. Ik ben blij dat dit uitgevoerd gaat worden. Dat het zo lang heeft geduurd, heb ik me wel druk over gemaakt. Zeker toen ik zelf getuige was van een ongeluk en daarover twitterde (zijn account is @Baanhoek-West, red.). De besluitvorming in de gemeenteraad dateert van september 2013.”
‘Dynamische verkeersinstallatie’
De uitvoering laat overigens nog even op zich wachten. Het project wordt in het eerste kwartaal van 2016 uitgevoerd. Een bewoner van de Koningsweer beklaagde zich erover dat een inloopavond leuk is bedoeld, maar weinig zin heeft omdat de politieke besluitvorming al heeft plaatsgevonden. Hij had liever een rotonde gezien en had daar een robbertje over willen uitvechten met de aanwezige deskundigen als dit nog invloed zou hebben gehad op de keuze van de gemeente. Suggesties, met name om de verkeershinder tijdens de aanleg te verminderen, werden genoteerd. Over veel was al nagedacht. Zo bracht de al genoemde bewoner van de Dorlandsweer naar voren dat hij het een verbetering zou vinden (‘daarom is het plan in mijn optiek niet helemaal goed’)  dat het verkeer dat rechtsaf slaat, zowel bij het oprijden als het verlaten van de snelweg, niet met een stoplicht te maken heeft.
,,Over dat rechtsaf vrij-principe hebben we nagedacht”, kreeg hij te horen van Bregman. ,,We hebben daar niet voor gekozen omdat er dan knelpunten kunnen ontstaan. Het is een absolute eis van Rijkswaterstaat dat er door toedoen van verkeer bij het kruispunt geen filevorming op de A15 ontstaat. Dreigt dit te gebeuren dan blijven de verkeerslichten langer op groen staan voor het verkeer dat van de snelweg gaat. Het is een dynamische verkeersinstallatie die zich laat sturen door het verkeersaanbod. In de praktijk komt het erop neer dat buiten de spits het stoplicht negen van de tien keer op groen staat of springt voor auto’s die rechtsaf gaan.”
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!