Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Struikelstenen ook in Sliedrecht'
15jul 2015

Struikelstenen ook in Sliedrecht

SLIEDRECHT - PRO Sliedrecht start een crowdfunding om in Sliedrecht een aantal zogeheten struikelstenen te laten aanbrengen. Een groot aantal dorpen en steden in Nederland en nog 17 andere Europese landen gingen Sliedrecht reeds voor in het laten plaatsen van struikelstenen.

Struikelstenen herinneren aan de plaatsen (adressen) waar tijdens de 2e Wereldoorlog onder andere Joden, zigeuners (Sinti en Roma), politieke gevangenen, homoseksuelen en Jehova’s getuigen en door de Duitsers zijn opgehaald (en niet meer terugkeerden). Oorspronkelijk heten deze monumentjes “Stolpersteine” (Stolpern betekent struikelen). “Stolpersteine” zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Een “Stolperstein” is een kubusvormige betonnen steen, met een messing bovenplaat, waarin o.a. de naam van de betrokkene en het moment van overlijden zijn vermeld.

In Sliedrecht zijn op vier adressen Joodse inwoners opgepakt. In totaal werden 18 mensen naar Duitsland getransporteerd. . Zij zijn omgekomen in een van de concentratiekampen. Op een gedenkplaat in het Raadhuis aan het Langeveldplein in ons dorp zijn de namen terug te vinden.

PRO Sliedrecht heeft het idee opgevat om de herinnering aan de deze gebeurtenis uit september 1942 meer tot leven te brengen door bij de betreffende woningen in het trottoir een herdenkingssteen (struikelsteen) te laten aanbrengen.  

Naast de 18 Joodse medeburgers zijn er ook plannen om een vergelijkbaar steen aan te brengen voor mevrouw Nederlof, die in haar woning aan de Stationsweg 13 Joden clandestien onderdak bood en dat – vanwege verraad – moest bekopen met de dood in concentratiekamp Ravensbrück.

Verder onderzoek PRO Sliedrecht de mogelijkheid struikelstenen aan te brengen bij de adressen waar de 11 in Duitsland overleden Sliedrechtse Merwedegijzelaars woonden op het moment van de razzia op 16 mei 1944.

In totaal zou het dan gaan om 30 aan te brengen stenen. PRO Sliedrecht hoopt de kosten daarvan (ca. € 3600) via crowdfunding bij elkaar te krijgen. Volgens PRO Sliedrecht-raadslid Gerrit Venis ontstaat door deze wijze van financiering een door de bevolking van Sliedrecht gedragen project.

Het idee van PRO Sliedrecht wordt van harte ondersteund door de Stichting Dijksynagoge en mevrouw Anja van der Starre, die zich inzet om de geschiedenis van de Merwedegijzelaars niet in het vergeetboek te laten geraken. Ook worden contacten gelegd met o.a. de Stichting Comité 4 en 5 Mei Sliedrecht, de overige politieke organisaties in Sliedrecht en instellingen en verenigingen die zich bezig houden met de geschiedenis van ons dorp. Het zou geweldig zijn om hiermee de herinnering aan het verleden, een blijvende en passende plaats te geven in het straatbeeld van vandaag.

Meer informatie vindt u op de https://www.facebook.com/struikelstenensliedrecht
NL11 RABO 0304 8248 79 t.n.v. PRO Sliedrecht inzake Struikelstenen.Deel dit bericht met je vrienden!