Promotiekansen voor Sliedrecht minimaal na forse nederlaag in Amsterdam

28 juli 2015
SLIEDRECHT – Gesteund door een flinke schare supporters, die met drie bussen naar Amsterdam waren gekomen, is het Sliedrecht vanmiddag niet gelukt de basis te leggen voor een mogelijke promotie naar de hoofdklasse. Tegen het technisch vaardige AVV Swift delfden de gasten met 3-0 het onderspit.

Door Joop Hartog

De uitslag was geen juiste weergave van de kansenverhouding. Sliedrecht creëerde de grootste mogelijkheden om te scoren. Domme pech en goed keeperswerk zorgden ervoor dat de thuisploeg de nul hield. In voetbaltechnisch opzicht waren de hoofdstedelingen oppermachtig. Snelle balcirculatie, veel bewegende spelers en een perfecte techniek bij praktisch alle spelers. Een ploeg zonder opvallende zwakke plekken. De openingsfase was duidelijk voor Swift, dat met goed voetbal de tegenstander direct vastzette. De eerste kans was echter voor Sliedrecht. Jordy de Jong brak in de vijftiende minuut en zag zijn inzet gestopt worden door de Amsterdamse keeper. In dezelfde minuut voorkwam Basjan Munten de 1-0 met een knappe redding op een inzet van aanvoerder Hasse Bosboom. Swift hield Sliedrecht op eigen helft. Daardoor kon de ploeg maar heel moeilijk Dennis Verhoef bereiken die als enige spits diep stond geposteerd.

Na ruim een halfuur was er een ongelukkig moment voor Sliedrecht toen een afstandsschot van Bosboom door de verdediging werd getoucheerd en Munten kansloos was. Vier minuten later ging de mee terugverdedigende Luciano van Harlingen in de fout. Hij schatte de inzet van zijn directe tegenstander Nik Gabel verkeerd in waardoor de 2-0 viel. Nog voor rust kon de linkerspits zijn fout goedmaken toen hij vrij voor de keeper kwam. Zijn schot werd echter geblokt. In de tweede helft verving  Roy Leeuwestein de geblesseerd geraakte De Jong. Sliedrecht moest komen en probeerde wat verder van eigen doel te spelen. Swift hield de druk hoog echter en dicteerde de wedstrijd.

Veel combinatiespel met korte balcontacten maakten het de verdedigers van Sliedrecht niet gemakkelijk. Middenvelder Onur Ulusan werd vervangen door Tim van Stek waarna rechtsback Serhan Eyupoglu in het centrum van de verdediging ging spelen en Theo Lucius doorschoof naar het middenveld. Dit leverde wat meer balbezit op het middenveld op. Na ongeveer tien minuten kreeg Leeuwestein de grootste kans van de middag: op minder dan tien meter van het doel schoot de spits snoeihard in, maar de doelman redde met een reflex. Sliedrecht moest iets gaan forceren, maar dat ging duidelijk ten koste van de zuiverheid. Het balbezit duurde veel te kort en het loopvermogen van de tegenstander bleef onverminderd hoog. Sliedrecht kwam nauwelijks nog uit het eigen strafschopgebied.

Genadeklap

Twintig minuten voor tijd viel de genadeklap toen uit een corner de 3-0 werd binnengekopt.  Kort voor tijd was er nog een mogelijkheid om de eer te redden. Op aangeven van Verhoef kwam Leeuwestein net te kort om te scoren. Een rebound van Lucius na een schot van Verhoef smoorde in een woud van verdedigers. In de slotfase werd Shurnel Francois ingebracht voor Johan Versluis. Sliedrecht heeft door deze forse 3-0 nederlaag promotie niet meer in eigen hand. Voor de verplichte penaltyserie die bij promotie/degradatiewedstrijden wordt afgewerkt, behaalden de blauw-witten wel een positieve score. Munten keerde twee strafschoppen.

Zaterdag 23 mei staat de thuiswedstrijd tegen hoofdklasser Kloetinge op het programma. De aftrap op De Lockhorst is om 14.30 uur. Sliedrecht moet (ruim) winnen om kans te blijven maken op promotie.

Tekst: Joop Hartog