Bizarre wending in kampioensrace: Sliedrecht verspeelt tegen VVGZ 3-0 voorsprong

29 juli 2015
SLIEDRECHT – Met een gelijk aantal punten gingen Sliedrecht en Heinenoord vanmiddag de laatste competitieronde in. Heinenoord tegen het reeds gedegradeerde Klundert en Sliedrecht thuis tegen VVGZ, dat al was verzekerd van lijfsbehoud. Bij winst van beide ploegen zou aankomende woensdag een beslissingswedstrijd volgen, maar het liep anders. Heinenoord won met 1-3, Sliedrecht gaf een zekere overwinning uit handen en speelde met 3-3 gelijk.

Door Joop Hartog

De talrijke toeschouwers hadden nauwelijks een plek uitgekozen toen Stefan van Dam al dicht bij een treffer was. De corner die daaruit volgde werd niet goed verwerkt door de VVGZ-defensie waarna Johan Versluis gemakkelijk de 1-0 kon binnenschuiven. Een droomstart, die in de elfde minuut nog mooier werd. Dennis Verhoef werd op de linkerflank aangespeeld. Iedereen verwachtte een voorzet, maar de spits krulde zelf de 2-0 binnen. Terwijl iedereen er eens goed voor ging zitten, was twee minuten later de 3-0 al een feit. Dennis Verhoef stuurde de sprintende Luciano van Harlingen weg, die op zijn beurt  Jordy de Jong feilloos wist te vinden om het karwei af te maken.

Op slag van rust

De wedstrijd leek binnen een kwartier al gespeeld. VVGZ had nog geen uitgespeelde kans gehad. Sliedrecht controleerde de wedstrijd, maar drong niet al te veel meer aan. Er waren nog een paar mooie momenten. Onder andere een hard schot van Van Harlingen dat over de lat suisde en een juweel van een pass over zeker veertig meter van Theo Lucius die Serhan Eyupoglu bereikte in het vijandelijk strafschopgebied. Zijn aanname was perfect, maar zijn inzet kon de doelman niet verontrusten. Na een halfuur was er nog een grote kans voor Van Harlingen. Alleen voor de keeper schoot hij naast. In een rommelige slotfase kreeg de fysiek sterke VVGZ-speler Girardelly Cromarty de bal uit een scrimmage voor de voeten. Hij aarzelde niet en schoot onverwacht en op een vervelend moment, op slag van rust, de 3-1 binnen. In plaats van een ruimere voorsprong incasseerde Sliedrecht vlak voor de pauze nog een tegendoelpunt.

‘Slaappillen’

Na rust was de thuisploeg onherkenbaar. ,,Het leek wel of we in de kleedkamer slaappillen hadden ingenomen en de tegenstander XTC-pillen”, zei trainer Kees van Loon na de wedstrijd. VVGZ  was uit op meer en Sliedrecht begon achteruit te lopen. Met de ervaring die deze ploeg heeft is het onbegrijpelijk dat na een ruime voorsprong de wedstrijd niet op slot kan worden gegooid of, sterker nog, de score wordt uitgebreid. Van Loon: ,,In de rust heb ik er nog op gehamerd dat niet mocht gebeuren wat ons eerder dit seizoen is overkomen. Toch gebeurde het.” In de 55e minuut sloeg Cromarty weer toe. Hij speelde Eyupoglu uit en maakte fraai 3-2. De gasten roken bloed. Na een uur kwam aan Zwijndrechtse zijde een middenvelder in het veld voor een aanvaller. Sliedrecht voetbalde apathisch en kon de bal niet in de ploeg houden. Halverwege de tweede helft maakte Wayne van den Berg 3-3 door een vrije trap op circa achttien meter van het doel keihard in de hoek te schieten. Sliedrecht lag op dat moment visueel uit de kampioensrace. ,,Bij zo’n afstand is een driemansmuur niet genoeg en hij gaat nog door de muur ook”, aldus een zwaar teleurgestelde trainer. Met nog een kwartier te spelen werd Roy Leeuwestein ingebracht voor Stefan van Dam en begon Sliedrecht aan een slotoffensief.  Pas in die fase werd VVGZ teruggedrongen en ontstonden kansjes, zoals een verwoestend schot van Onur Ulusan dat goed werd verwerkt door de keeper. Een kopbal van Roy Leeuwestein trof doel, maar werd om onduidelijke redenen afgekeurd.

Nacompetitie

Diezelfde Leeuwestein kopte nog een keer tegen de lat. Het mocht niet baten. Het had zelfs nog slechter af kunnen lopen want in de slotminuut schoot Van den Berg voor open doel naast. Aangezien Heinenoord geen fout maakte, legde zij beslag op het kampioenschap. Sliedrecht kan zich opmaken voor de nacompetitie. Met twee periodetitels (de eerste en derde periode) toch geen kampioen worden en zelfs de tweede plaats moeten afstaan aan Nieuw-Lekkerland, dat door winst  op Heerjansdam op gelijke hoogte kwam, maar een beter doelsaldo heeft, is erg zuur, maar geheel te wijten aan eigen falen. Het programma van de nacompetitie is nog niet bekend.

Beloftenteam

Het beloftenteam beëindigde de competitie met een 3-5 overwinning bij Wieldrecht. Ronald Snap scoorde vierde keer, Kenny Stuy van den Herik maakte één doelpunt. Door deze overwinning is  de ploeg als tweede geëindigd en werd de derde periodetitel bemachtigd.

Tekst: Joop Hartog