Tuesday 21 September 2021

Alles over Sliedrecht

Crosslinemonument wordt woensdag 22 april voor de dertigste keer geadopteerd

31 juli 2015
SLIEDRECHT – Woensdagmorgen 22 april vindt de dertigste officiële overdracht plaats van het Cross-linemonument op het Albrechtplein. In het kader van het project ‘Adopteer een monument’ heeft groep 8 van de Henri Dunantschool vorig jaar de adoptietaak van het monument op zich genomen. Woensdag wordt deze taak officieel overgedragen aan groep 7.
Eerst is er een korte bijeenkomst op het gemeentekantoor aan de Industrieweg waar burgemeester Bram van Hemmen alle aanwezigen welkom heet en toespreekt. Enkele leerlingen van de Henri Dunantschool dragen daarna hun zelfgeschreven gedichten voor. Vervolgens verplaatst het gezelschap zich te voet naar het Crosslinemonument aan het Albrechtplein. Het project ‘Adopteer een monument’ is een initiatief dat in 1985 is genomen door de Stichting Februari 1941, die de organisatie heeft overgedragen aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Het project is gericht op de leeftijdsgroep tien tot twaalf jaar en wordt in Sliedrecht uitgevoerd door basisschool Henri Dunant. De adoptietaak loopt een jaar waarna deze wordt overgedragen aan de volgende groep. Met de adoptie is het de bedoeling dat leerlingen vertrouwd raken met de ontstaansgeschiedenis van het oorlogsmonument en hen te leren begrijpen waarom ‘hij of zij’ bereid was zijn of haar leven voor het verkrijgen van vrijheid in de waagschaal te stellen. Ook wordt op deze manier meer inzicht gegeven in het begrip ‘vrijheid’ en de historische en hedendaagse ontwikkelingen die een bedreiging kunnen vormen voor de fundamentele waarden van het democratisch systeem.
Biesboschcrossers
Het monument in de Oude Uitbreiding (vlakbij de rivier) is gemaakt ter ere en ter nagedachtenis van/aan de Biesboschcrossers die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven documenten, medicijnen en mensen van bezet naar bevrijd gebied brachten en daarbij de Biesbosch, waar de Duitsers de wacht hielden, doorkruisten met kano’s en te voet. Hiervan is de afgelopen maanden een film gemaakt, die zaterdag 2 mei in première gaat in Werkendam en een week later in Sliedrecht (zie ‘Gerelateerde berichten’). De foto boven dit bericht is gemaakt tijdens de overdracht in 2014.
tekst: Erik de Bruin
Deel dit bericht met je vrienden!