zaterdag 19 september 2020

Alles over Sliedrecht

Terugblik september: Dode man in parkje Middenveer en nieuw college presenteert grootse plannen

1 september 2015 (door Jord van Geldere)

SLIEDRECHT – Donderdag breekt een nieuw jaar aan. Ook voor Sliedrecht Vandaag, dat in 2014 een hoopvolle start beleefde en ontdekte wat zij al wist, namelijk: dat er van alles gebeurt in Sliedrecht en dat veel inwoners daarvan dagelijks op de hoogte willen zijn en een uitgesproken mening hebben over lokaal nieuws. Bij het einde van een jaar hoort een terugblik. Tot en met woensdag wordt elke dag een lijst artikelen op de site geplaatst die een indruk geven van wat er in een maand is gebeurd. Ditmaal worden de gebeurtenissen in de maand september uitgelicht.

Het na de gemeenteraadsverkiezingen geformeerde nieuwe college maakte begin september bij de presentatie van het uitvoeringsprogramma voor de komende vier jaar bekend grootse plannen te hebben. Er wordt een extra investering gedaan om grote projecten vlot te trekken en Sliedrecht moet op de kaart worden gezet. Onder andere middels een Maritiem Zomerfestival in 2015 dat al is omgedoopt in Baggerfestival 2.0. De gemeente neemt het voortouw om dit evenement weer (het tijdens de bestuurscrisis in 2011 ‘besmet geraakte’ Baggerfestival was voor het laatst in 2008) samen met het bedrijfsleven van de grond te krijgen en draagt daarna het stokje over aan ondernemend Sliedrecht. Hetgeen past in de omslag naar een participatiesamenleving. Over omslag gesproken. Sliedrecht krijgt zoals elke gemeente vanaf 1 januari te maken met een sociale omkanteling waarbij zij verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Participatiewet, jeugdhulp en de Wmo. Wat betreft de twee laatstgenoemde decentralisaties zei wethouder Hanny Visser-Schlieker tijdens een raadsvergadering dat Sliedrecht er meer klaar voor is dan de grote steden. Tijdens de presentatie van het uitvoeringsprogramma had ze goed nieuws voor waterliefhebbers. Voor de zomer van 2015 wordt voor het gemeentekantoor  – in de haven – een zwaaihaak gerealiseerd als alternatief voor de bootjeshellling die ondanks twee aangenomen moties nooit van de grond is gekomen. Burgemeester Bram van Hemmen kondigde aan dat een kinderraad en jeugdburgemeester  in het leven worden geroepen. Ook zei het college naar de burgers toe te gaan. ,,In plaats van andersom.”

Arbeidsmigranten

In de raad vond een aantal scherpe debatten plaats. Zo was een meerderheid het niet eens met de door het college voorgestelde koerswijziging om het maximaal aantal arbeidsmigranten per woning uit te breiden van vier naar zes. Het CDA diende een amendement in om deze wijziging ongedaan te maken. Deze werd aangenomen. De christendemocraten hadden ook succes met een motie die het gemeentebestuur of beter gezegd projectontwikkelaars dwingt zich aan de normen te houden die in de Nota Parkeerbeleid zijn vastgesteld.

Levenloze lichaam

De Middenveer kwam twee keer kort achter elkaar in het nieuws. In een sloot bij het park werd het levenloze lichaam van een oudere man aangetroffen. Politieonderzoek wees uit dat hij noch door een misdrijf noch door een ongeval om het leven is gekomen. De buurt werd ook opgeschrikt door een hevige schuurbrand die ontstond door een vermoedelijk in brand gestoken papiercontainer naast de schuur.

Steekincident

Een 19-jarige man uit Dordrecht raakte lichtgewond bij een steekincident op de Deltalaan. Hij werd in de buurt van een tankstation aangesproken door een gemaskerde man die geld eiste. Toen de verdachte een mes trok, probeerde het slachtoffer de dader af te weren waarbij hij gewond raakte. Hij kon zich wel uit de voeten maken en rende richting de Locksweer waar hij bij een willekeurige woning aanbelde en om hulp vroeg. Sliedrecht Vandaag belde die avond op hetzelfde adres aan.

Val van steiger

Een Sliedrechtse schilder viel bij het uitvoeren van een onderhoudsklus op de Kerkbuurt van ongeveer zes meter hoog van een steiger af.  De traumahelikopter vloog naar Sliedrecht. Voordat de man naar het ziekenhuis werd gebracht, was hij weer bij en aanspreekbaar.

Brede Scholen

De burgemeester ging op verjaardagsvisite bij twee 100-jarigen. Sliedrecht Vandag mocht weer mee om mooie verhalen op te tekenen. Feest was het ook bij de opgeleverde Brede School in de Prickwaert die in ruim een jaar tijd uit de grond is gestampt en alweer vier maanden het onderkomen is van Anne de Vries en Roald Dahl. De oude Roald Dahl-school werd in december tegen de vlakte gehaald. Op deze plek wordt een natuurspeelterrein gerealiseerd die in het voorjaar klaar is. De Wilgen is ook in een Brede School veranderd. Kindercentrum SKA vestigde zich met twee peuterspeelzaalgroepen in het schoolgebouw aan de Valkweg en is in oktober ook van start gegaan met een kinderdagverblijf in de school. Voorheen waren ze buren.

Kleurrijk

De gemeente plaatste het bericht dat zij op zoek is naar kandidaten voor de gemeentepenningen die op 6 december worden uitgereikt. De politie showde haar nieuwe uniforms en verpleeghuis Waerthove haar nieuwe appartementen. In de Gereformeerde Kerk werd een kleurrijk kunstwerk onthuld waar een jaar lang door veel gemeenteleden (van jong tot oud) aan is gewerkt en die laat zien dat zij allen verbonden zijn.

Evenementen

Buurt Bestuurt timmert aan de weg. De bijeenkomsten die één keer per maand ergens in Sliedrecht-Oost plaatsvinden (‘we komen langs waar u ons wil hebben’) worden steeds drukker bezocht. Druk was het ook op de Late Summer Fair en tijdens het Korenfestival aan de Merwede. Familiecircus Barani hield van woensdag tot en met zaterdag voorstellingen op het Lockhorst-terrein. Het circus zou naar eigen zeggen ook de toezegging hebben gekregen om op zondag op te treden.  De gemeente bestreed dit en gaf aan dat een voorstelling op zondag nooit door Barani ter sprake is gebracht is bij de vergunningaanvraag. Tijdens een festival dat door lokale zorg- en welzijnsorganisaties op poten was gezet bij het busstation aan de Simon Stevinstraat, bleek dat niemand in Sliedrecht zich eenzaam hoeft te voelen. Ter gelegenheid van haar eerste lustrum werd de Late Summer Fair dit jaar uitgebreid met een muziekfestival op vrijdagavond. De afsluiting werd verzorgd door de 18-jarige Robert van Andel alias DJ Robert Silvaro, die op Koningsdag voor ongeveer twintigduizend danceliefhebbers had gedraaid op de Spuiboulevard in Dordrecht.

Titeljacht

Het vaandelteam van SKC Merwede heeft zich ten doel gesteld om zowel op het veld als in de zaal kampioen te worden. De titeljacht op het veld werd geopend met een eclatante overwinning. Vervolgens werden alle opponenten één voor één aan de zegekar gebonden. Pas in de zaal begon de machine te haperen. De voetballers van v.v. Sliedrecht willen ook promoveren. De competitiestart was niet onaardig. In de eerste vier wedstrijden (alle gespeeld in september) werden negen punten behaald. Sliedrecht hield drie keer de nul. In de wedstrijd die verloren ging was de verdediging echter – mede dankzij de rode kaart van Joey Rijsdijk – zo lek als een zeef. Bolnes won met 3-5 op De Lockhorst. Het herenteam van Sliedrecht Sport begon eind september aardig aan het nieuwe seizoen, maar ‘vergat’ wel te winnen van promovendus Oostzaen. In de tweede wedstrijd tegen Webton Hengelo werden de beslissende punten wel afgemaakt. Trainer-coach Tim Oskam wil dat zijn spelers bravoure tonen en fouten durven maken.

Deel dit bericht met je vrienden!