donderdag 1 oktober 2020

Alles over Sliedrecht

Politie laat inwoners zien hoe een inbreker hun woning kan binnensluipen

16 september 2015 (door Jord van Geldere)
SLIEDRECHT – ,,Hoe heeft u uw woning achtergelaten, mevrouw?” Diverse marktbezoekers werden vanmorgen aangehouden door de politie. ,,Waar de huissleutel verborgen ligt, hoeft u niet te vertellen, hoor. Daar komen we vanzelf achter.”
Met de aangehouden bezoekers werd een afspraak gemaakt. De politie komt langs met een ‘ervaringsdeskundige’ die het huis binnensluipt. ,,Zonder braak”, vertelt wijkagent Hans van Schaik. ,,Als hij iets tegenkomt waardoor hij gemakkelijk de woning binnen kan komen, zal hij daar gebruik van maken. Zoals gelegenheidsdieven dat ook doen. Ze rijden rond in een wijk en pikken een huis uit waar ze kunnen toeslaan. Ten eerste omdat ze zien dat er niemand thuis is, maar ook doordat bijvoorbeeld een raam op een kiertje staat. Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand boven met een huishoudelijke klus bezig is en dat beneden de achterdeur open is. Vanuit de gedachte dat ze het wel horen als iemand de woning binnenstapt.”
Donkere Dagen Offensief
Van Schaik neemt het initiatief en doet dat in het kader van het Donkere Dagen Offensief, dat eind oktober van start is gegaan en pas voorbij is als de zomertijd ingaat. Hij krijgt hulp van drie collega’s. Bezoekers die mee willen werken aan deze bewustwordingsactie van de politie  worden gefilmd. Ook als ze bezoek krijgen gaat de camera mee. In februari worden de resultaten getoond tijdens een bijeenkomst die samen met de gemeente op poten wordt gezet en die bedoeld is om inwoners te laten zien hoe je het inbrekers (‘negen van de tien keer zijn het gelegenheidsdieven’) zo lastig mogelijk kan maken. Het ‘inbrakenseizoen’ is net begonnen. Van Schaik: ,,In Dordrecht zijn al veel woninginbraken gepleegd. Gelukkig is het in Sliedrecht minimaal. Hopelijk houden we dat zo en volgt er geen inbrakengolf zoals in februari dit jaar.”
Deel dit bericht met je vrienden!