Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Brandweer doet onderzoek naar TS-4'
30sep 2015

Brandweer doet onderzoek naar TS-4

SLIEDRECHT / DRECHTSTEDEN - De brandweer in Zuid-Holland Zuid doet op enkele brandweerposten onderzoek naar de mogelijkheden voor minder medewerkers op een tankautospuit. Dit noemen we een TS-4. Door onafhankelijk onderzoek wordt ervaring opgedaan.

Aan het einde van het eerste kwartaal van 2016 wordt een tussenevaluatie opgeleverd op basis van analyse van de verzamelde gegevens.

Met ‘TS’ wordt een tankautospuit bedoeld. Dit is een type voertuig dat de brandweer inzet als basisvoertuig. De tankautospuit is het eerste voertuig dat ter plaatse komt bij een incident. Het project TS-4 houdt in dat er vier brandweerlieden per tankautospuit ingezet worden als basiseenheid, in plaats van de tot nu toe gebruikelijke zes personen.

Innovatief werken
De brandweer heeft in 2012 het project Vernieuwde brandweerzorg gestart om een innovatieve manier van werken te ontwikkelen. Het is de bedoeling om kwalitatief hoogstaande brandweerzorg te blijven leveren en daarnaast ons fijnmazig netwerk van brandweerposten in de veiligheidsregio te behouden. Het project TS-4 maakt hier onderdeel van uit. Omdat niet op alle posten continu grote aantallen vrijwilligers beschikbaar zijn kan het uitrukken met vier personen hiervoor een oplossing bieden. Uiteraard is hierbij veel aandacht voor de veiligheid van de brandweermensen. De deelnemende brandweerposten hebben de afgelopen maanden uitvoerig instructie gehad en ze hebben  geoefend met mogelijke scenario’s die kunnen optreden. Zo kunnen zij op een veilige manier het onderzoek in de praktijk uitvoeren. Ook tijdens het onderzoek blijft de kwaliteit en efficiëntie van de brandweerzorg aan de gestelde normen voldoen.

Deelnemende brandweerposten
De brandweerposten die per 1 oktober 2015 deelnemen aan het onderzoek naar de mogelijkheden van een TS-4 zijn: Arkel, Goudriaan en Nieuw-Lekkerland. De brandweerpost Dordrecht – Leerpark is reeds gestart. Later dit jaar start het onderzoek in Hendrik-Ido-Ambacht, Leerdam, Gorinchem, Zwijndrecht, Sliedrecht, Klaaswaal en Ameide.

Evaluatie
In de uitvoeringsfase worden gegevens van de inzetten met TS-4 verzameld en geanalyseerd. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2016 moet het project een tussenevaluatie opleveren, en zal er op basis van de tussenresultaten worden besloten hoe verder te gaan met het project TS-4. De nieuwe werkwijze zal als positief neveneffect ook een bezuiniging opleveren. De innovatie van de brandweerzorg staat echter voorop.Deel dit bericht met je vrienden!