Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Quick scan onder regie van Bram van Hemmen naar oorzaken stijging aantal verwarde personen van start' Burgemeester Bram van Hemmen
01okt 2015

Quick scan onder regie van Bram van Hemmen naar oorzaken stijging aantal verwarde personen van start

SLIEDRECHT -  De Veiligheidsalliantie regio Rotterdam (VAR), een samenwerkingsverband tussen 32 gemeenten,  OM en politie, is gestart met een zogenaamde quick scan om verklaringen te vinden voor de forse stijging van het aantal door de politie geregistreerde incidenten met verwarde personen in de regio Rotterdam. Het gaat hier om de politieregio Rotterdam, waar 32 gemeenten onder vallen. Er wordt bovendien gezocht naar mogelijke oplossingsrichtingen die nader uitgewerkt moeten worden. Het onderzoek vindt plaats onder regie van bestuurlijk trekker drs. A.P.J van Hemmen, burgemeester van Sliedrecht.
 
Uit het Gezamenlijk Veiligheidsbeeld over het jaar 2014 bleek dat 28 procent meer incidenten plaatsvonden met (overlastgevende) verwarde personen op straat dan in het jaar daarvoor. Het gaat dan om mensen die verkeren in zorgwekkende situaties, al dan niet met psychische problemen, die voor overlast in de openbare ruimte zorgen. Maar ook dementerende ouderen die verward op straat zwerven zorgen in toenemende mate voor de inzet van politie en hulpverlening.

Onderzoek noodzakelijk
De VAR organiseerde op maandag 15 juni een bestuurlijke bijeenkomst over dit thema. Daar spraken de aanwezige burgemeesters, wethouders zorg en bestuurders van GGZ-instellingen uit de regio met elkaar af dat nader onderzoek naar de toename van het aantal incidenten met verwarde personen noodzakelijk is om tot een gedegen aanpak van deze problematiek te kunnen komen. Burgemeester Van Hemmen: "Zijn het de bezuinigingen in de zorg, sluit de bestaande hulpverlening niet goed meer aan, is de maatschappij simpelweg te ingewikkeld geworden, of is er iets heel anders aan de hand? Daar moet de quick scan duidelijkheid over geven. Uiteindelijk moet dit leiden tot oplossingen waarmee deze doelgroep écht geholpen is." De quick scan moet begin 2016 gereed zijn
 
Na een offertetraject is onderzoeksbureau Beke uit Arnhem gevraagd om de quick scan uit te voeren. Deze quick scan richt zich op negen deelnemende gemeenten, politie en de GGZ-instellingen in de regio en zal worden begeleid door een commissie bestaande uit bestuurders van gemeenten, politie, GGZ en een methodologiedeskundige.Deel dit bericht met je vrienden!