Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'College gaat gesprek aan over drugsgebruik'
08okt 2015

College gaat gesprek aan over drugsgebruik

SLIEDRECHT - Het Sliedrechtse college van B&W gaat met verschillende partijen in gesprek over het drugsgebruik in Sliedrecht. De aanleiding hiervoor is het onderzoek naar het rioolwater in Sliedrecht waar afbraakproducten van speed, cocaïne, XTC en cannabis zijn aangetroffen. De uitkomsten van het onderzoek zijn voor het college aanleiding om een preventief drugsbeleid op te stellen.
 
In maart 2015 nam onderzoeksinstituut KWR zeven dagen lang op twee plekken monsters uit het rioolwater in Sliedrecht. Het gebruik van cocaïne en cannabis ligt hoog in vergelijking met andere dorpsgemeenten. Voor speed ligt dit lager en voor XTC is het vergelijkbaar. "Deze uitkomsten baren ons zorgen," aldus burgemeester Bram van Hemmen. "We kunnen de signalen over drugsgebruik die we eerder ontvingen daarom niet langer afdoen als geruchten. Er moet een einde komen aan de naïviteit rondom drugsgebruik in Sliedrecht. Het is tijd voor een volwassen gesprek."
 
Gesprek aangaan
Het college gaat het gesprek over drugsgebruik aan met ouders, jongeren, jongerenwerkers, scholen, huisartsen, horeca en de coffeeshop. "Tijdens de Verzuip jij je Toekomst?!-actiemaand die van start is gegaan, besteden we al extra aandacht aan drugsgebruik. Verder gaan we met de Dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen GGD ZHZ) in kaart brengen hoe we verder kunnen inzetten op preventie van drugsgebruik," aldus Van Hemmen. "Soms krijg ik de reactie dat alcohol net zo schadelijk is, en dat is ook zo. Niet voor niets zetten we al jaren in op het verminderen van alcoholgebruik onder jongeren. Maar openlijk spreken over drugsgebruik was lang een soort van taboe. Daaraan willen we nu een einde maken. Deze onderzoeksresultaten geven daar alle reden toe.”
 
Signalen
De aanleiding voor het onderzoek waren signalen die Van Hemmen eerder kreeg over drugsgebruik in het dorp. Daarop is in het College Uitvoeringsprogramma 2014-2018 een onderzoek naar drugsgebruik opgenomen. Er is gekozen voor een rioolwateronderzoek, omdat daarmee de meest betrouwbare uitkomsten gerealiseerd worden. Een enquête onder jongeren zou namelijk mogelijk leiden tot sociaal wenselijke antwoorden. In de lokale nota gezondheidsbeleid, die later dit jaar in de gemeenteraad wordt besproken, wordt verder ingegaan op het preventieve drugsbeleid. Er is een bedrag van € 20.000 gereserveerd voor deze preventieve aanpak.

Er zijn in het onderzoek geen aanwijzingen aangetroffen die wijzen op illegale productie van drugs in Sliedrecht.Deel dit bericht met je vrienden!