zaterdag 10 april 2021

Alles over Sliedrecht

Wat hebben de inwoners van Sliedrecht hieraan?

11 november 2015

SLIEDRECHT - ‘Voor een paspoort moet je straks naar Dordt’, kopte AD Drechtsteden donderdagmorgen op de voorpagina. Met als onderkop dat de zes verantwoordelijke wethouders in de Drechtsteden de gemeentelijke loketten willen bundelen. In een Drechtstedelijk Klant Contact Centrum, zo is te lezen in de collegeinformatiebrief die afgelopen dinsdag was geagendeerd in de Sliedrechtse gemeenteraad. Tijdens een raadsvergadering in Zwijndrecht werd dit onderwerp ook besproken en stonden de fracties volgens het AD op hun achterste benen. ,,Hier was dat niet het geval, maar er zijn best nog wat noten te kraken.”

Door Erik de Bruin


Aldus CDA-fractievoorzitter Ton Spek. De Sliedrechtse christendemocraten reageerden adrem op het voorpagina-artikel door te twitteren dat hier het laatste woord nog niet over is gezegd. Tezamen met de PvdA en PRO Sliedrecht is een debat aangevraagd. ,,Ik ben er niet gerust op”, zegt Spek, die zich dinsdagavond al hardop afvroeg wat de inwoners van Sliedrecht hieraan hebben. ,,Die vraag wil ik graag nog beantwoord zien. Het college beschouwt dit als een uitvoeringstaak. De raad oordeelt over de financiële kaders en gaat hier niet over, zo wordt geredeneerd. Ik vraag me dat echter af. Misschien is het meer politiek dan uitvoering. Om dat te kunnen beoordelen, zal er meer duidelijk moeten worden. Hoe wordt het Klant Contact Centrum vormgegeven? Gaan we onze loketfunctie inderdaad, zoals het Algemeen Dagblad schrijft, in fysieke zin overdragen aan Dordrecht? In de informatiebrief lees je alleen over de voordelen. Allemaal goed en wel, maar zijn er ook garanties voor mindervaliden en oudere mensen die niet uit de voeten kunnen in een digitale wereld en voor wie het een forse belasting is naar Dordrecht te reizen?  Wat betreft een verlenging van paspoort of rijbewijs is dat maar één keer in de tien jaar, dat klopt, maar denk bijvoorbeeld ook aan de vergunningaanvraag om op een invalideplaats te mogen parkeren. Het is toch fijn dat soort zaken te kunnen regelen bij een loket dichtbij huis. Zeker als de financiële noodzaak er niet is voor de gemeente. Samenvoeging levert voor Sliedrecht in drie jaar een besparing op van circa 22.000 euro. Dat is een luttel bedrag. De gemeente mag daarom echt nog wel even uitleggen waarom het voordelig is voor alle inwoners. Wat hebben zij hieraan? Dat wil ik weten.”

Rupsje nooitgenoeg’

Collega-fractievoorzitter Timo Pauw kroop achter de computer en plaatste een uitgebreide beschouwing op de website van PRO Sliedrecht. Hij is het eens met de aanleiding, maar legt daarna de vinger op de zere plek. ,,In de afgelopen jaren heb ik ervaren – en de cijfers geven dit ook aan – dat inwoners minder op het gemeentekantoor komen. Ik deel de mate van urgentie om hier een oplossing voor te vinden, maar ik vraag me wel af of dit de juiste weg is. Eigenlijk weet ik nog niet zo goed wat ik van dit nieuwe idee vind. Wat voor mij wel helder is, is dat ik de overheid geen bedrijf vind, maar een dienstverlener voor haar inwoners. Als ik dan bepaalde dingen lees, krijg ik twijfels en zo zijn er meer zaken waar we opheldering over willen krijgen.” Hij eindigt met rupsje nooitgenoeg: ,,Onder het mom van samen is het goedkoper (dat is zeker niet altijd het geval) wordt rupsje een rups en dan ineens … . Of dat hier het geval is? We gaan het binnenkort horen.”

Nieuwe poll

Sliedrecht Vandaag is benieuwd wat de sitebezoekers hiervan vinden en heeft een nieuwe poll bedacht. De stelling is als volgt: Als het gemeentelijk loket wordt overgedragen aan Dordrecht kan ik daar best mee leven.

Lees meer over:

drechtsteden paspoort
Deel dit bericht met je vrienden!