Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Restafval Sliedrechters 14 procent minder'
26nov 2015

Restafval Sliedrechters 14 procent minder

SLIEDRECHT - Nieuwe manier van inzamelen werkt. Deze week is de Europese week van de Afvalvermindering. Ook in Sliedrecht zetten we met beleid en voorzieningen in op het verminderen van het restafval en het vermeerderen van hergebruik van grondstoffen uit afval.

Zo bleek onlangs dat in de gemeente Sliedrecht het restafval dit jaar is gedaald van 212 (in 2014) naar zo'n 182 kilo per inwoner, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat is een daling van 14 procent. De nieuwe manier van inzamelen, die vorig jaar is geïntroduceerd, lijkt zijn vruchten af te werpen. Samen zijn we op de goede weg met het apart inleveren van bijvoorbeeld oud papier, karton, glas, plastic, blik, zuivelpakken, drankpakken en textiel. Toch is er nog veel winst te behalen in het belang van het milieu. Er gaat nog steeds zo'n 4,5 miljoen kilo restafval de verbrandingsinstallatie in. Hiervan blijkt maar liefst tweederde te bestaan uit grondstoffen die goed te hergebruiken zijn.

Grondstoffen leveren geld op
Een kilo afval verbranden kost bijna 10 eurocent, terwijl grondstoffen uit afval, zoals papier en kleding juist geld opleveren. Door afval altijd goed te scheiden voorkomen kunnen we kosten besparen en opbrengsten verkrijgen. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten. Minder afval en meer hergebruik is via de afvalstoffenheffing voelbaar in de portemonnee. De afvalstoffenheffing in Sliedrecht was al heel laag. Dat kan de gemeente zo zou houden, mede dankzij de inspanningen van bewoners om afval goed te scheiden.

Communicatie
De gemeente blijft inwoners informeren over het verminderen van restafval en dus meer hergebruik. Zo heeft de gemeente onder andere acties gehouden zoals 'glas in het bakkie' en de 'recyclerace'; de groene en grijze containers in april schoon gemaakt; hebben inwoners meegedaan aan excursies en informeert de gemeente digitaal over afval en afvalinzameling via sliedrecht.afvalinfo.nl.Deel dit bericht met je vrienden!