Sliedrecht roept het onheil over zichzelf af en lijkt uitgespeeld in nacompetitie

12 februari 2016 door Jord van Geldere

SLIEDRECHT – Alles wees erop dat het een mooie voetbalmiddag zou worden.  Stralend weer, een bruisende Lockhorst met circa acht- tot negenhonderd toeschouwers en een Sliedrechts team dat zonder druk en dus vrijuit de eerste wedstrijd in de nacompetitie voor promotie kon spelen. Tegenstander was het Alphense ARC, dat evenals Sliedrecht een vervangende periodetitel had bemachtigd in de eerste klasse. Hoe anders liep het. Na de eerste helft keek Sliedrecht tegen een hopeloze 0-4 achterstand aan. Uiteindelijk trok de thuisploeg met 1-4 aan het kortste eind en is de hoofdklasse heel ver weg.

Door Joop Hartog

De start was veelbelovend. Sliedrecht zette vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Elissen de tegenstander vast op eigen helft en dit resulteerde in enkele mogelijkheden. In de zesde minuut werd door goed voorbereidend werk van Luciano van Harlingen Dennis Verhoef in stelling gebracht voor het vijandelijke doel. De spits maakte het ook af, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Veel toeschouwers twijfelden aan de juistheid van deze arbitrale beslissing.

ARC had grote moeite om het opportunisme van de thuisploeg de baas te blijven. Echter, na een minuut of tien zakte Sliedrecht  terug en liet zij het initiatief aan de tegenstander. Dit was achteraf gezien al het omslagpunt in de wedstrijd. De eerste de beste aanval van ARC leidde direct tot de 0-1. Doelpuntenmaker was Daan van Leeuwen. Hij tikte eenvoudig binnen. Vanaf dat moment waren de blauw-witten de weg kwijt. Vooral in defensief opzicht werden de nodige foutjes gemaakt. De spitsen van ARC kregen te veel ruimte en tijd om het doel onder vuur te nemen. Sliedrecht-keeper Stefan Lobbezoo moest enkele keren handelend optreden en ook verdediger Tim van Stek moest redding brengen bij het zoveelste slippertje in de verdedigingslinie. Opbouwend kon Sliedrecht ook geen potten breken. De vaak lange ballen waren gemakkelijk te verdedigen. In de 25e minuut werd de rebound van een afgeslagen corner hard en droog binnengeschoten (0-2) en vijf minuten later kon opnieuw Van Leeuwen geheel vrijstaand met een diagonaal schot de 0-3 aantekenen. Ongeveer zeven minuten voor rust werd een vrije trap van ARC vanaf de punt van het strafschopgebied op het hoofd gelegd van de meegekomen verdediger Derek Prins, die ongehinderd de 0-4 binnenkopte.

Wedstrijd op slot

Na de pauze kwam aanvaller Kenny Stuy van den Herik voor verdediger Rob Kanters en probeerde Sliedrecht nog een positieve draai aan de tussenstand te geven, maar de wedstrijd zat op slot en veel  veranderde er niet in de manier van spelen. Stuy van den Herik was vlak na rust nog wel dicht bij een doelpunt, maar zijn kopbal ging voorlangs. Even later werd een doelpunt van Sliedrecht opnieuw afgekeurd. Nadat de Alphense doelman een schot van Stuy van den Herik had gepareerd viel de bal voor de voeten van Timon Rosenbrand. Hij schoot de bal tegen de touwen, maar de scheidsrechter was – op aangeven van zijn (neutrale) grensrechter –  onverbiddelijk. Het feest ging wederom niet door. Zo sukkelde de wedstrijd naar het einde met nog wel enkele gevaarlijke schoten van Luuk Samsom, een tengere speler met een verwoestend uithaal. Sliedrecht leek niet beter te kunnen vanmiddag en ARC hoefde niet zo nodig.

Kort voor tijd eindelijk een vloeiend lopende combinatie tussen Dennis Verhoef en aanvoerder Stefan van Dam waarbij laatstgenoemde de spreekwoordelijke eer redde. Hij rondde de steekpass van Verhoef bekwaam af: 1-4.

‘Domper’

Na afloop was de teleurstelling groot. Ook bij Luciano van Harlingen. ,,We begonnen lekker”, luidde zijn eerste reactie. ,,Precies zoals afgesproken zetten we goed druk. Als ons vroege doelpunt niet was afgekeurd was het misschien wel een heel andere wedstrijd geworden. Het eindresultaat is natuurlijk een domper.” De aanvaller stelde vast dat Sliedrecht voetballend niet is weggespeeld. ,,We hebben het over onszelf afgeroepen door de tegenstander te veel ruimte te geven.” Ook Sander Vink, die Sliedrecht aan het einde van het seizoen verlaat, was in mineurstemming: ,,Na het seintje dat we moesten inzakken kantelde de wedstrijd. Dat was het begin van het einde.”

Op zaterdag 24 mei staat Sliedrecht misschien nog wel een zwaardere opgave te wachten.  In Veenendaal moet dan worden aangetreden tegen het vermaarde DOVO, dat op de elfde plaats eindigde in de hoofdklasse. Mocht in dit duel wel een positief resultaat worden behaald (alleen een overwinning telt) dan is de laatste wedstrijd tussen ARC en DOVO op zaterdag 31 mei  nog van belang voor Sliedrecht.

Opstelling: Lobbezoo, Van Stek (75′ Ulusoy), Kanters (46′ Stuy v/d Herik), Rijsdijk, Liesdek, Vink, Van Dam (C), Rosenbrand, Van Harlingen, Verhoef en De Jong.

Hieronder ook in beeld een impressie van de wedstrijd. De bovenste foto is van Richard van Hoek.