maandag 25 januari 2021

Alles over Sliedrecht

Sliedrechtse PvdA fractie loopt leeg vanwege teleurstellende verkiezingsuitslag

9 maart 2016

SLIEDRECHT - ‘Het voelt niet goed afgerekend te worden door de Haagse politiek.’ Dat twitterde de Sliedrechtse PvdA-lijsttrekker- en fractievoorzitter Anton van Rees afgelopen week na de verkiezingsuitslag. Hij voegde er nog wel aan toe dat ondanks de bittere pil die de sociaal-democraten in het baggerdorp slikten door weer een zetel te moeten inleveren, de inzet er niet minder om zal worden. Toch heeft hij gedacht aan stoppen, zo blijkt uit een conversatie die hij zondagavond laat per e-mail heeft gehad met Diederik Samsom.

Samsom stuurde gisteravond een uitgebreide e-mail naar de fractievoorzitters van de lokale PvdA-afdelingen. Hierin biedt de politiek leider van de Partij van de Arbeid zijn excuses aan voor ‘het slechtste verkiezingsresultaat ooit.’ ,,Het doel van een politicus is naast het verwezenlijken van de idealen ook het overtuigen van de kiezers. Tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen is me dat als leider van onze partij niet gelukt”, aldus Samsom, die verder schrijft dat de teleurstellende uitslag voor het grootste deel is terug te voeren op het landelijk tanende vertrouwen in de PvdA.

Bakken kritiek’
Een inkoppertje voor Van Rees, die zich in zijn eerste reactie na de verkiezingsuitslag al beklaagde over het kabinetsbeleid en de weerslag daarvan op de lokale verkiezingen. ,,Tijdens de campagnes op straat kwam je er niet aan toe je lokale standpunten naar voren te brengen. Mensen stortten meteen een emmer kritiek over je heen vanwege het kabinetsbeleid. We slaagden er niet in om dat te doorbreken.” Dat zei hij woensdagavond 19 maart. Gisteravond trok hij feller van leer. Hij vroeg Samsom of hij er wel eens bij stilgestaan heeft hoe frustrerend het was op straat bakken kritiek te moeten incasseren. ,,Voor iets waar we helemaal niets mee van doen hebben.”

Veel schade berokkend’
Van Rees begint zijn reactie aan Samsom met de opmerking dat hij de afgelopen weken meerdere keren zijn ongenoegen heeft geuit over de manier waarop alle landelijke fracties de gemeenteraadsverkiezingen kaapten in de publiciteit. ,,Dat heeft ons veel schade berokkend. In alle welgemeende en goed bedoelde reacties zie ik daar niets van terug. Vriend en vijand waren het woensdagavond met me eens dat het niet aan onze inspanningen en campagne heeft gelegen, maar dat het een afrekening was die was gericht aan het kabinet.”

Afscheid van fractieleden’
,,Het gevolg is dat ik afscheid moet gaan nemen van vier van de zeven fractieleden die ik nog over had. Ze stoppen omdat de tijd naast een fulltime-baan ze vier jaar lang privé zoveel heeft gekost en op deze manier zo weinig oplevert dat ze definitief stoppen.” Hij schrijft deze gedachte ook te hebben gehad. ,,Maar ik realiseerde me dat dit het einde zou betekenen van de PvdA-afdeling in Sliedrecht.” Hij laat Samson wel weten dat hij heeft besloten de komende vier jaar openlijk afstand te nemen van kabinetsbesluiten waar hij niet achter staat.

‘Niet gebonden’
In de laatste zin van zijn e-mail spreekt Van Rees de hoop uit dat de Partij van de Arbeid weer een standvastig links geluid gaat laten horen, zich sterk maakt voor de zwakkeren in de maatschappij en voor eerlijk delen gaat. Ofschoon hij de mail vlak voor middernacht verstuurde, reageerde Samsom direct. In een korte reactie liet hij Van Rees nogmaals weten dat het hem spijt en dat hij het hem niet kwalijk neemt als hij afstand neemt van het kabinetsbeleid. ,,Je bent nergens aan gebonden dan aan de uitgangspunten van de PvdA. Ik hoop dat we met elkaar de komende jaren weer de omhoog kunnen vinden.”

Van Rees vroeg de PvdA-leider of hij er wel eens bij stilgestaan heeft hoe frustrerend het was op straat bakken kritiek te moeten incasseren. ,,Voor iets waar we helemaal niets mee van doen hebben."
Van Rees vroeg de PvdA-leider of hij er wel eens bij stilgestaan heeft hoe frustrerend het was op straat bakken kritiek te moeten incasseren. ,,Voor iets waar we helemaal niets mee van doen hebben.”

Bron: Erik de Bruin.

Deel dit bericht met je vrienden!