Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Officiele overdracht Cross-line monument Albrechtplein'
12apr 2016

Officiele overdracht Cross-line monument Albrechtplein

SLIEDRECHT - Op woensdag 20 april vindt de  31e officiële overdracht plaats van het Cross-line monument op het Albrechtplein. In het kader van het project ‘Adopteer een monument’ heeft groep acht van de Henri Dunantschool vorig jaar de adoptietaak van het monument op zich genomen. Nu zal deze taak officieel worden overgedragen aan groep zeven van deze school.

Eerst is er een korte bijeenkomst op het gemeentehuis waar burgemeester Bram van Hemmen iedereen welkom heet en toespreekt. Enkele leerlingen van de Henri Dunantschool dragen daarna hun zelfgeschreven gedichten voor. Vervolgens verplaatst het gezelschap zich naar het Cross-line monument aan het Albrechtplein.

Het project ‘Adopteer een monument’ is een initiatief dat in 1985 is genomen door de Stichting Februari 1941, die inmiddels de organisatie hiervan heeft overgedragen aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het project is gericht op de leeftijdsgroep tien tot twaalf jaar en wordt in Sliedrecht uitgevoerd door de openbare basisschool Henri Dunant. De adoptietaak loopt een jaar, waarna deze wordt overgedragen aan de volgende groep.

Met de adoptie is het de bedoeling dat leerlingen vertrouwd raken met de ontstaansgeschiedenis van het monument en hen te leren begrijpen waarom ‘hij of zij’ bereid was zijn of haar leven voor het verkrijgen van vrijheid in de waagschaal te stellen. Ook wordt op deze manier meer inzicht gegeven in het begrip ‘vrijheid’ en de historische en hedendaagse ontwikkelingen die een bedreiging kunnen vormen voor de fundamentele waarden van ons democratisch systeem.Deel dit bericht met je vrienden!