Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Stichting Struikelstenen Sliedrecht een feit'
22apr 2016

Stichting Struikelstenen Sliedrecht een feit

SLIEDRECHT -  Op woensdag 20 april 2016 is de Stichting Struikelstenen Sliedrecht officieel opgericht. De vier mensen, die zich sinds de zomer 2015 - op initiatief van Pro Sliedrecht - hebben ingespannen om ook in Sliedrecht struikelstenen geplaatst te krijgen, hebben recent versterking gekregen van Gwen Talsma. Gwen, die de rol van voorzitter van de Stichting op zich nemen, is in Sliedrecht beter bekend onder haar pseudoniem van dorpsdichteres Petra M. Heerenwaaijer. Het stichtingsbestuur bestaat verder uit Ronald Kitsz, Maria Stam, Anja van der Starre en Gerrit Venis.

De planning is dat Gunter Demnig, kunstenaar en initiatiefnemer van het project 'Stolpersteine', in het voorjaar van 2017 naar Sliedrecht komt om de eerste stenen te leggen. Inmiddels is er door middel van crowdfunding € 2.779,58 binnengehaald. De Stichting zal zich dit jaar hard maken om het resterende bedrag voor alle te plaatsen stenen, vooralsnog zo'n 30, bij elkaar te krijgen. Het gaat dan om uit ons dorp weggevoerde Joden, Merwedegijzelaars en waarschijnlijk ook onderduikers die de oorlog in gevangenschap niet hebben overleefd.

Op dit moment werk de Stichting aan het opzetten van een website, waar alle relevante informatie over deze mensen en het huis waar zij destijds woonden straks terug te vinden moet zijn. Ook zal de Stichting zorgdragen voor het onderhoud van de struikelstenen nadat ze geplaatst zijn.

Notariskantoor Koppelaar te Sliedrecht heeft de kosten van de formele handelingen, waaronder het opstellen van de oprichtingsakte van de Stichting, vanwege de doelstelling, voor haar rekening genomen. Notaris N. Papaïoannou van het kantoor zal zitting nemen in het Comité van Aanbeveling van de Stichting, dat verder bestaat uit burgemeester B. van Hemmen, dominee H. Hartogsveld, de historicus B. Wallet en mevrouw W. Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort.

Voor meer informatie kan men nu al terecht op de Facebookpagina: facebook.com/struikelstenensliedrecht of op de officiële site van de Stolpersteine: http://www.stolpersteine.eu/.Deel dit bericht met je vrienden!