donderdag 3 december 2020

Alles over Sliedrecht

Reactie op Volkskrant-artikel over uitstoot GenX

1 augustus 2016

DRECHTSTEDEN - Op woensdag 20 juli verscheen in De Volkskrant een artikel over de mogelijke gevaren van de uitstoot van GenX door Chemours in Dordrecht.

GenX is de vervanger van de stof PFOA bij de productie van Teflon. PFOA mag sinds 2012 niet meer worden gebruikt, en staat op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen. GenX mag wel worden gebruikt, maar er zijn vragen over het effect van deze stof op de gezondheid. De gemeente Sliedrecht en andere betrokken instanties willen een situatie zoals die zich nu voordoet met PFOA in de toekomst voorkomen. We willen niet dat we over een aantal jaren in dezelfde situatie zitten met een andere stof. Het gaat ons om de gezondheid van onze inwoners en mensen die in onze gemeente werken.

Om die reden heeft de gemeente Sliedrecht mede namens Dordrecht en Papendrecht vorige week nog een aantal PDF-bestandvragen aan de provincie Zuid-Holland gesteld over de stof GenX. Zo geeft Chemours aan dat ondanks nadelige effecten van GenX in dierstudies, deze effecten niet door te trekken zijn naar mensen. We willen van de provincie weten of zij hier zelf, bijvoorbeeld door navraag bij het RIVM, onderzoek naar hebben gedaan. Ook willen we inzicht hebben in meetresultaten van de uitstoot van GenX sinds 2013. De provincie heeft aangegeven naar aanleiding van deze en andere vragen met ons in gesprek te willen.

Overigens staat in het artikel in de Volkskrant ten onrechte dat de afgegeven vergunning vertrouwelijk is. Deze was en is voor iedereen in te zien op de website van de Omgevingsdienst ZHZ.

De discussie rond GenX is dus zeker niet nieuw voor ons. We blijven kritisch en alert. Dit geldt niet alleen voor GenX, maar ook voor andere mogelijke schadelijke stoffen die Chemours uitstoot.

Bron: Gemeente Sliedrecht.

Deel dit bericht met je vrienden!