maandag 24 januari 2022

Alles over Sliedrecht

Bijbelweek 2016: 'Aan tafel!'

24 oktober 2016 (door Ton Vermeulen)

SLIEDRECHT - In de herfstvakantie heeft de Bijbelweek plaatsgehad op het ijsbaanterrein, met als afsluiting een dienst in de Grote kerk op zondag 23 oktober met erna ontmoeting, koffie en een broodje. Jolanda Lock van het organiserende ICS brengt verslag.

"Het waren regenachtige dagen maar in de grote tenten ging het programma gewoon door, behalve het georganiseerde volleybaltoernooi. Het thema was ‘Aan tafel!’. Dit was tijdens de thema-avond, KinderBijbelweek en zangmiddag het leidende thema.

Drie ochtenden een tent vol met bijna 200 kinderen die met elkaar genoten van het zingen, luisteren, knabbelen en babbelen, knutselen, timmeren, voetballen , spelletjes doen en pannenkoeken eten. Elke dag konden ze tijdens een toneelstuk kijken naar de avonturen van Sam en Jidda en luisteren naar verhalen uit de Bijbel, waarin duidelijk werd dat Jezus ook bij ons aan tafel wil komen.

De tieners begonnen dinsdag in de gezellig ingerichte tienertent, met circa 80 tieners, met het thema "de race van je leven". We hebben nagedacht over wat Paulus zei over de wedloop van het leven. Ook hebben we met elkaar zeepkisten gebouwd, waar we 's avonds een bloedstollende race mee hebben gehouden op de skeelerbaan. Woensdag speelden we "Wie is de Mol", waarbij er flink veel moeite werd gestopt in het misleiden van de deelnemers. We hebben daarbij stilgestaan bij het laatste avondmaal. Donderdag was de Handpalm omgebouwd tot escaperoom. Flink wat puzzels moesten worden opgelost en sloten worden geopend om bevrijd te worden. Het tienerprogramma hebben we 's avonds afgerond met een spetterende bonte avond.

De Ladies Night bood de mogelijkheid om onder het genot van allerlei hapjes en thee (high tea) na te denken over het thema ‘De biddende vrouw’. Er waren ruim 100 vrouwen aanwezig tijdens deze avond. Aan het begin van de avond werd een toelichting gegeven op de vraag hoe we als vrouw het gebed een plaats geven in ons leven. Om van daaruit alle taken en vragen die op de huidige vrouw afkomen, aan te kunnen. Dit inhoudelijke deel werd afgewisseld met gedichten en zingen. Er werd nog goed over doorgepraat en genoten van het overvloedig aanwezige lekkers.

Met dankbaarheid kijken we terug op de zangmiddag. Zo’n 110 aanwezigen hebben gezongen, geluisterd en gebeden. Rianne Stouten las tafelgebeden en sprak over “Bij God aan tafel” naar aanleiding van de thematekst “Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Als iemand Mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik bij hem binnenkomen en de maaltijd met hem gebruiken, en hij met Mij”. Gijs Zonnenberg sprak de liederen op zijn eigen wijze aan elkaar en dit alles werd muzikaal begeleid door Jaco van de Graaf.

De mannen dachten tijdens het mannenontbijt na over ‘De biddende man’. Dit thema was verbonden met het thema van de Ladies Night, maar dan vanuit het oogpunt van de man. Een man kan veel druk ervaren, van verantwoordelijkheden en verwachtingen. De vraag werd besproken welke rol het gebed kan en/of moet hebben om daarbij wel (of misschien juist niet) staande te blijven? Genoeg stof tot nadenken tijdens het eten van de boterhammen en andere ontbijtproducten.

We kijken met dankbaarheid terug op de week. Het is bijzonder hoeveel vrijwilligers, en jongeren die hun maatschappelijke stage liepen, zich hebben ingezet om zoveel gasten tijdens het programma te ontvangen."

Deel dit bericht met je vrienden!