dinsdag 20 oktober 2020

Alles over Sliedrecht

Theatervoorstellingen tegen eenzaamheid succesvol initiatief

30 juni 2017

SLIEDRECHT - Hoe ga je met een ander om? Hoe benader je een stille buurman? Tijdens theatervoorstellingen in wooncomplexen in Sliedrecht is eenzaamheid op een luchtige en praktische manier bespreekbaar gemaakt. Op de zes voorstellingen kwamen in totaal 125 bewoners af, die het geleerde weer in contact met hun buren kunnen toepassen.

Eenzaamheid speelt bij alle leeftijden, constateerden Stichting Welzijnswerk, Tablis Wonen en het team publieke gezondheid van de GGD. Er is dagbesteding weggevallen, autistische jongeren zitten meer thuis dan eerder. Werkloosheid of schulden spelen een rol. En veel ouderen raken in een isolement. Wie eenzaam is, is vaak minder gezond en heeft een verminderde mentale weerbaarheid. Om de doelgroep optimaal te bereiken, bedachten de drie organisaties samen het concept van theater op locatie om eenzaamheid onder de aandacht te brengen.

De voorstellingen werden goed ontvangen. Bezoekers gaven ze gemiddeld een acht.

Tweederde van hen kan nu eenzaamheid bij anderen herkennen. Verder vond 96% van de bezoekers het leuk medebewoners te ontmoeten, heeft 37% heeft nieuwe mensen leren kennen en zou 83% het leuk vinden om vaker iets met de medebewoners te doen.

In de voorstellingen is eenzaamheid op een luchtige manier bespreekbaar gemaakt. Nancy van Tablis Wonen: "Er kwamen mensen op af die normaal gesproken bijna hun huis niet uitkomen. Het publiek kreeg een spiegel voorgehouden. Er was volop interactie, eerst voorzichtig, later wat diepgaander, waarbij bewoners elkaar hebben leren kennen en het gesprek aan durfden te gaan over eenzaamheid.” Bij de start van de voorstellingen zijn de medewerkers van Tablis Wonen extra getraind op het signaleren van eenzaamheid.

De GGD ondersteunde het initiatief tot de theatervoorstellingen, omdat eenzaamheid een van de belangrijke thema's is voor de komende jaren. De GGD hanteert bij het bestrijden van eenzaamheid een integrale aanpak, gericht op: de omgeving (ontmoetingsplekken creëren in de buurt), voorlichting en educatie (bespreekbaar maken onder jong en oud) en signalering, advies en ondersteuning (het trainen van professionals in bijvoorbeeld de zorg).

De drie partijen gaan met elkaar om tafel om een vervolg te geven aan de voorstellingen.

Lees meer over:

theater voorstelling
Deel dit bericht met je vrienden!