Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kom erbij'-festival met de langste eettafel van Nederland' Bron foto: Dienst Gezondheid & Jeugd
02okt 2017

Kom erbij'-festival met de langste eettafel van Nederland

SLIEDRECHT - Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. In Zuid-Holland Zuid voelen ruim 33.000 mensen zich matig tot sterk eenzaam. "Preventief inzetten op het sociaal netwerk van mensen is belangrijk."

Om eenzaamheid aan te pakken, wordt met de Week tegen Eenzaamheid landelijk aandacht gevraagd voor dit probleem. Ook in Zuid-Holland Zuid voelt een groot deel van de mensen zich (weleens) eenzaam. "Eenzaamheid is een signaal van je hersenen, vergelijkbaar met honger en dorst. Het betekent dat je actie moet ondernemen. Bij mensen die zich langer dan een jaar eenzaam voelen, is er soms al verandering in de hersenstructuur zichtbaar", aldus projectleider Michelle Stoel van de GGD ZHZ (onderdeel Dienst Gezondheid & Jeugd).

De GGD zet in Zuid-Holland Zuid sterk op het thema eenzaamheid in met een 'werkgroep eenzaamheid'. Daarbij gaat het om het bespreekbaar maken, informeren en samen met ketenpartners aanpakken van eenzaamheid. Inzet op het versterken van het sociale netwerk van inwoners is belangrijk. Zo was er onlangs het 'Kom erbij'-festival in Sliedrecht, met onder andere de langste eettafel van Nederland (zie foto hierboven). En heeft de GGD op 1 november in Dordrecht een workshop voor vrijwilligers geïnitieerd over wat eenzaamheid is, wat het met je doet en wat je eraan kunt doen.

Mensen worden ouder en blijven langer thuis wonen. "Maar eenzaamheid is niet alleen iets van ouderen", benadrukt Stoel. Van de inwoners ouder dan 19 jaar, voelde in 2016 dan ook 9% zich ernstig tot zeer ernstig eenzaam. "Life events als werkloosheid, echtscheiding en het verlies van een partner kunnen een belangrijke trigger zijn voor eenzaamheid. Eenzaamheid is ook iets heel persoonlijks. De een is blij met twee goede contacten, de ander heeft er veel meer en voelt zich toch eenzaam.  Alleen zelf weet je of je tevreden bent met jouw contacten en de kwaliteit ervan."Deel dit bericht met je vrienden!