Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Uitreiking eerste boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia''
06apr 2018

Uitreiking eerste boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia'

SLIEDRECHT - Op woensdagmiddag 11 april 2018 om 14.00 uur wordt het eerste exemplaar van het boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia' uitgereikt aan een oud-Merwedegijzelaar. Dit gebeurt in het gebouw van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam aan de Peulenstraat 243. Het boekje, speciaal voor de schooljeugd, is geschreven door Judith Brinkman, een nabestaande van één van de omgekomen Hardinxveldse Merwedegijzelaars. Illustrator Jesse Boom uit Hardinxveld-Giessendam heeft het verhaal van stijlvolle illustraties voorzien.

Op 16 mei 1944 hield de bezetter een grote vergeldingsrazzia in de dorpen Hardinxveld, Giessendam, Sliedrecht, Sleeuwijk en Werkendam. De razzia was een reactie op het doodschieten van twee landwachters door het verzet in de Zuid-Hollandsche Biesbosch.

Bij de razzia werden honderden mannen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar opgepakt en dezelfde dag nog op transport gesteld naar Kamp Amersfoort. Binnen zes weken werden veel van deze zogeheten Merwedegijzelaars daar vrijgelaten, veelal op voorspraak van de scheepswerven waar ze werkzaam waren. De mannen die dit geluk niet hadden, werden afgevoerd naar Duitsland, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden in diverse kampen tewerkgesteld werden. Van deze jonge mannen keerden er 26 niet meer terug.

Om deze gebeurtenis met grote gevolgen meer bekendheid in de regio te geven, schreef Judith Brinkman voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs een toegankelijk en indrukwekkend verhaal. Door de ogen van het jonge meisje Anna krijgen de lezers een beeld van wat er aan de razzia vooraf is gegaan. Een verhaal dat uitnodigt na te denken over 'goed' en 'fout' in oorlogstijd, over vrijheid en over (de keerzijde) van verzet.

Anja van der Starre, die de website merwedegijzelaars.nl oprichtte en eerder een boek over de Merwedegijzelaars schreef, is van begin af aan nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het boekje ‘Helsluis’.

Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en Historische Vereniging Sliedrecht maken het mogelijk dat alle kinderen in de groepen 7 en 8 van basisscholen in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht het boekje gratis ontvangen. Daarnaast krijgen alle leden van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam het boekje cadeau.

Meer informatie over de Merwedegijzelaars is te vinden op internet: www.merwedegijzelaars.nl en/of de speciale Merwedegijzelaarspagina op Facebook.Deel dit bericht met je vrienden!