Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Presentatie van het boekje 'Helsluis' van Judith Brinkman'
12apr

Presentatie van het boekje 'Helsluis' van Judith Brinkman

SLIEDRECHT - Vandaag, woensdag 11 april 2018 was het dan eindelijk zover: De presentatie van het boekje "Helsluis", geschreven door Judith Brinkman in opdracht van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. Illustrator Jesse Boom uit Hardinxveld heeft het verhaal van passende illustraties voorzien.

Het boekje gaat over de Merwederazzia en wordt verteld vanuit het perspectief van het meisje Anna in het voorjaar van 1944. Het is speciaal geschreven voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht. Dankzij de Historische Verenigingen van beide dorpen kan het boekje gratis verspreid worden op de basisscholen in Hardinxveld en Sliedrecht. Nog deze week worden de boekjes daar bezorgd, inclusief een lesbrief, zodat de leerkrachten er op een inspirerende manier aandacht aan kunnen geven. Hiermee hopen we dat de jeugd meer kennis zal krijgen van deze onderbelichte lokale geschiedenis, die in vele gezinnen zo'n grote impact heeft gehad.

Judith Brinkman reikte het eerste exemplaar van het boekje woensdagmiddag uit aan Marius den Breejen, een oud-Merwedegijzelaar. Op 16 mei 1944 werd hij in Hardinxveld opgepakt en via Kamp Amersfoort op transport naar Duitsland gesteld. Ook oud-gijzelaar Cees Mijnster was aanwezig, net als Piet Smit. Met het doodschieten van de vader van Smit op 14 april 1944 is de hele geschiedenis van de Merwedegijzelaars feitelijk begonnen.

Leden van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam krijgen het boekje de komende tijd gratis thuisgestuurd. Andere belangstellenden kunnen het voor € 7,50 aanschaffen via de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam: http://www.hv-hardinxveld-giessendam.nl/contact/.

Bijgaand een foto waarop Judith Brinkman (tweede van links) en Anja van der Starre van de website merwedegijzelaars.nl met de heren Den Breejen (rechts) en Mijnster staan.

Bron foto: Mevr. A.v.d.Starre.

Zie ook:
Uitreiking eerste boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia' (vr, 6 apr 2018)


Deel dit bericht met je vrienden!