Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'De Bibliotheek AanZet zoekt vrijwilligers om taalleerders te helpen'
03mei 2018

De Bibliotheek AanZet zoekt vrijwilligers om taalleerders te helpen

SLIEDRECHT - Taalcoaches in Sliedrecht gezocht! Er zijn veel volwassenen die (beter) Nederlands willen spreken, lezen en schrijven. Om hen de kans te geven om hun Nederlands te oefenen, is de Bibliotheek AanZet op zoek naar taalcoaches. Taalcoaches helpen de taalleerders bijvoorbeeld om wat ze op taalles geleerd hebben, in de praktijk te brengen. Wil jij iemands wereld een stukje mooier en makkelijker maken, nieuwe contacten opdoen en je zelf persoonlijk ontwikkelen? Meld je dan aan als taalcoach. Dat kan op donderdagmiddag bij het Taalpunt in Bibliotheek Sliedrecht, tussen 14.00 – 16.00 uur (wekelijks geopend). Bij het Taalpunt kan iedereen ook terecht voor meer informatie over hoe het is om taalcoach te zijn.

Samen leren
Het herhalen van de taal helpt om die beter te onthouden. Samen Nederlands spreken is erg belangrijk als je net Nederlands leert. Dat kan je het beste doen met iemand die Nederlands als moedertaal heeft. Het is een bijzondere manier om nieuwe mensen te leren kennen. In het geval van nieuwkomers helpt de taalcoach iemand echt op weg in de Nederlandse samenleving. Zo kunnen ze zelf makkelijker contact leggen met anderen, in het Nederlands. Als je coach wilt worden van een Nederlander die hier geboren is, ligt de nadruk op het beter leren lezen en schrijven. De Bibliotheek AanZet zoekt coaches die helpen bij het spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal.

Taalcoach zijn is niet alleen belangrijk voor de taalleerder, maar ook goed voor je eigen ontwikkeling. Remko Jas, consulent volwasseneducatie, zegt hierover: “Als je samen met iemand de Nederlandse taal oefent, leer je die persoon ook echt kennen. Tegelijk geef je hem of haar de mogelijkheid om zelf nieuwe mensen te leren kennen. Op die manier geef je iets heel belangrijks door, en je leert er zelf ook nog veel van.”

Goed voorbereid aan de slag
Alle taalcoaches krijgen een basistraining van de Stichting Lezen en Schrijven die bestaat uit vier dagdelen. Hier leer je hoe je volwassenen ondersteunt die beter Nederlands willen leren. Daarnaast zijn er regelmatig bijeenkomsten waar tips worden uitgewisseld en nieuwe materialen worden gepresenteerd. Verder leer je welk digitaal oefenmateriaal je voor jouw cursist(en) kunt gebruiken. Als vrijwillige taalcoach spreek je met je cursist een moment af waarop je wekelijks oefent. Dit kan in de bibliotheek, maar dat mag ook op een andere locatie. Wat voor jullie het best uitkomt. Kortom, jij wordt als toekomstige taalcoach goed voorbereid.

Taalpunt
Iedereen die beter wil leren lezen of schrijven kan voor informatie terecht bij het Taalpunt in de Bibliotheek. Daar kunnen vrijwilligers doorverwijzen naar taallessen of bijvoorbeeld een oefengroep. Wie interesse heeft om vrijwillige taalcoach te worden kan ook bij het Taalpunt terecht voor informatie.Deel dit bericht met je vrienden!