Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Groep 7 gaat strijd aan met slecht leefklimaat in klaslokalen'
09jul 2018

Groep 7 gaat strijd aan met slecht leefklimaat in klaslokalen

DRECHTSTEDEN - “70 tot 80 procent van alle schoolgebouwen in Nederland is te warm. Dat zijn 6000 à 7000 scholen. Die warmte leidt tot allerlei klachten bij de leerlingen, zoals vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn en concentratiegebrek.” Dat vertelde Peter van Loon van de stichting Scholen van Morgen deze week aan het Jeugdjournaal. Goed om te weten dat leerlingen van groep 7 van een groot aantal basisscholen in de regio dit probleem zélf ter hand nemen.

De meeste basisscholen in de regio zijn al aan het voorgloeien voor de aanstaande zomervakantie. Letterlijk, want met de bijna tropische temperaturen van de afgelopen dagen, is hard werken vrijwel niet te doen. Hoewel de meeste leerlingen dat nu waarschijnlijk niet direct als een probleem ervaren, is er best kans dat de situatie volgend jaar al anders is. Leerlingen, en dan met name die van groep zeven, worden zich steeds bewuster van hun leefklimaat en hoe zij dat positief kunnen beïnvloeden. Dat is te danken aan een initiatief van het lexLab, onderdeel van de Duurzaamheidsfabriek, in samenwerking met Duurzaamheidscentrum Weizigt.

Alle leerlingen van groep 7 van alle basisscholen in de Drechtsteden werden in de maanden aril-juni uitgenodigd voor het programma TechniekDock, waarin zij op een inspirerende en ‘hands on’ manier kennismaken met techniek en moderne technologie. Tijdens hun bezoek aan TechniekDock leren zij sinds vorig jaar ook hoe zij op verschillende plekken het leefklimaat kunnen meten. Het gaat daarbij om CO2, temperatuur, licht en geluid. Met een speciale leskist kunnen ze vervolgens op hun eigen school met dit thema aan de slag: ze signaleren eventuele problemen en gaan ook zelf, onder begeleiding, op zoek naar effectieve en duurzame oplossingen.

De bijgevoegde afbeeldingen zijn gemaakt tijdens het bezoek van de Ds. J. Beukelmanschool uit Alblasserdam aan de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht..Deel dit bericht met je vrienden!