Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Grafkosten in Drechtsteden verschillen aanzienlijk'
31jul 2018

Grafkosten in Drechtsteden verschillen aanzienlijk

SLIEDRECHT - De grafkosten in de vier Drechtsteden: Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht verschillen aanzienlijk. Het verschil in kosten loopt op tot bijna 1.500 euro voor een algemeen graf en zelfs 3.000 euro voor een eigen graf. Dat blijkt uit een rondgang van Uitvaartverzekering.nl.
Grafkosten bepalen voor een groot deel de totale kosten voor de begrafenis. Ze moeten worden betaald aan de begraafplaats voor het ‘huren’ en het onderhoud van het graf.

Algemeen graf
De kosten voor een algemeen graf liggen voor de vier Drechtsteden gemiddeld op 1703 euro. De gemeentelijke begraafplaats in Sliedrecht ligt met 1705 euro precies op het gemiddelde. In Papendrecht zijn kosten fors hoger: bijna 2.500 euro. Zwijndrecht is de goedkoopste gemeente: 1025 euro. Maar de looptijd totdat het graf wordt geruimd, is slechts 10 jaar in plaats van 20 jaar in de andere gemeenten.
Een algemeen graf is een graf op een gemeentelijke begraafplaats en wordt gedeeld met meerdere personen die niet verwant zijn met elkaar.

Eigen graf
Ook voor particuliere (eigen) graven verschillen de kosten behoorlijk. Een eigen graf kost gemiddeld 4.477 euro. Papendrecht is wederom de duurste Drechtstad: 6.160 euro. Maar ook Sliedrecht is prijzig: 4.953 euro. Dit graf mag echter gedeeld worden met 2 personen. Met 3.164 euro is de gemeente Dordrecht het goedkoopst.

Een eigen graf is een individueel graf dat eventueel kan worden gedeeld met andere familieleden. Deze graven hebben een looptijd van 20 of 30 jaar.

Begrafenisverzekering
Bij het plannen van een begrafenis loont het dus om de kosten van verschillende begraafplaatsen in de regio onder de loep te nemen. Dat geldt zeker als de overledene geen specifieke voorkeur heeft voor een begraafplaats. 

De grafkosten kunnen worden vergoed als de overledene een begrafenisverzekering heeft afgesloten. De nabestaanden ontvangen dan een uitkering van de uitvaartverzekeraar. Dit kan een geldbedrag zijn of een vergoeding van diensten in natura.

Heeft u op dit moment een actieve uitvaartverzekering lopen, maar is de dekking misschien niet toereikend voor een begrafenis in één van de Drechtsteden? Overleg dan met de verzekeraar of het mogelijk is de dekking van de polis te verhogen, zodat u niet onderverzekerd raakt.Deel dit bericht met je vrienden!