Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ouders van Amy de Witt starten een crowdfundingactie om operatie dochter te bekostigen' 21-jarige Amy de Wit uit Sliedrecht (Foto: Wim van de Pol)
06aug 2018

Ouders van Amy de Witt starten een crowdfundingactie om operatie dochter te bekostigen

SLIEDRECHT - In het Tweede uur van Studio de Witt van afgelopen zaterdag 4 augustus, was er onder andere aandacht voor de actualiteiten van afgelopen week uit Dordrecht en de Drechtsteden, en ook voor de ziekte van Amy de Witt uit Sliedrecht.

Dat Zorgverzekeraars niet alle behandelingen vergoeden is genoegzaam bekend. Dit varieert van kleine tot grote vergoedingen ook waar een behandeling licht in iemands lijden kan verbeteren. De argumenten die zij hiervoor hanteren verschillen per Zorgverzekeraar.

De 21 jarige Amy de Wit uit Sliedrecht (foto), lijdt aan het Ehlers Danlos Syndroom in combinatie met POTS. Dit houdt in dat het lichaam te weinig collageen in het bindweefsel heeft, dus slapper is dan bij bij gezonde mensen. Kenmerk van dit syndroom is dat ledematen, vingers en gewrichten gemakkelijk uit de kom schieten. Er is sprake van hoge flexibiliteit van het lichaam. Tot anderhalf jaar geleden kon zij met deze beperkingen, waar zij vanaf haar geboorte mee kampt, nog redelijk gezond functioneren.

Totdat zij ook POTS erbij kreeg.

POTS is een ernstige verstoring van het autonome zenuwstelsel. Sindsdien is zij zwaar geinvalideerd en kan zij alleen nog maar op bed liggen, ondersteund met braces. Onderzoek en de diagnose van deze combinatie ziekte leerde haar ouders dat er in Nederland nog geen effectieve behandelingsmogelijkheid bestaat.

Na een consult in Engeland, kregen de ouders de verwijzing naar een Spaanse arts in Barcelona, die ervaring met een behandeling van POTS in combinatie met het Ehler Danlos Syndroom heeft. Van hem hoorden zij dat een operatieve ingreep een oplossing in haar situatie kan brengen. Complicerende factor voor de behandeling is de vergoeding van deze medische ingreep. De Zorgverzekeraar van Amy vergoedt slechts een klein gedeelte van deze operatieve ingreep. De kosten zijn voor haar ouders niet op te brengen en daarom zijn zij in hun woonplaats Sliedrecht een crowdfunding actie gestart.  De operatie zal wanneer de financiering via de deze aktie goed verloopt, in september plaatsvinden. De ouders van Amy, Annemieke en Ron de Wit, waren in de uitzending aanwezig om de sitiuatie van Amy verder toe te lichten.

Foto's: Wim van de Pol.Deel dit bericht met je vrienden!