woensdag 1 december 2021

Alles over Sliedrecht

Medewerker Rivas in Actiz-publicatie ‘Aan het werk in het verpleeghuis’

31 oktober 2018

SLIEDRECHT - Vandaag overhandigt branchevereniging Actiz de publicatie ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ aan minister Hugo de Jonge en later vanmiddag aan Helma Lodders, voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de publicatie vertellen zorgmedewerkers en cliënten wat zij merken van de ingezette middelen voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Trudie Hoogendijk, medewerker in verpleeghuis Waerthove in Sliedrecht, vertelt ook haar verhaal.

Merkbare verandering
Rivas heeft ervoor gekozen met het extra geld extra medewerkers in te zetten voor ondersteuning op het gebied van welzijn. ‘Wij verlenen geen zorg maar ondersteunen bij activiteiten zoals wandelen, spelletjes doen en aardappels schillen’, vertelt Trudie. Zij voelt de meerwaarde van haar aanwezigheid. ‘Doordat ik er ben voor het kopje koffie en het praatje hebben mijn zorgcollega’s meer tijd voor hun eigenlijke werk. Ze brengen iemand ’s morgens in vertrouwen naar ons en weten dat die persoon in goede handen is.’ De afwisseling vindt Trudie erg fijn. ‘Ik doe van alles, van het instrueren van nieuwe vrijwilligers tot het begeleiden van cliënten tijdens de maaltijd. En de mensen weten me te vinden als ze iets kwijt willen. Dat menselijke contact is belangrijk voor de cliënten en maakt mijn werk bijzonder.’

Verschil voor bewoners
Het verschil voor bewoners is dat zij nog meer persoonlijke aandacht krijgen en er meer tijd en rust is. Trudie: ‘Ik merk bijvoorbeeld dat een nieuwe bewoner en familie het fijn vinden als ik rustig de tijd neem om ze op hun eerste dag goed op te vangen. Je probeert iemand een vertrouwde en veilige omgeving te bieden.’ Daarnaast zorgt de inzet van extra medewerkers ervoor dat bewoners kunnen kiezen uit een ruim activiteitenaanbod. ‘Behalve zingen en bingo is er bijvoorbeeld een mannensoos, die goed wordt bezocht. Maar als iemand geen zin heeft om mee te doen aan een activiteit heeft hij de keuze om niet deel te nemen. Daar is iedereen vrij in.’

Publicatie ‘Resultaten uit het verpleeghuis’
ActiZ is de branchevereniging van bijna 400 organisaties die actief zijn op het gebied van zorg en ondersteuning aan ouderen, (chronisch) zieken en jeugd. De publicatie ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ is een vervolg op de publicatie ‘Resultaten uit het verpleeghuis’. In deze in april verschenen publicatie vertelden 45 zorgbestuurders hoe zij de middelen verpleeghuis inzetten, welke afwegingen zij daarbij maakten en wat bewoners en medewerkers daar in de praktijk van merken. Kijk op www.actiz.nl voor de publicatie ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ met daarin het uitgebreide verhaal van Trudie Hoogendijk.

Fotobijschrift: Vooral het menselijke contact vindt Trudie belangrijk voor de cliënten en maakt haar werk bijzonder.

Deel dit bericht met je vrienden!