zondag 25 oktober 2020

Alles over Sliedrecht

De Gereformeerde Kerk luidde samen met Greenpeace de noodklok

3 december 2018 (door Ton Vermeulen)

SLIEDRECHT - De Gereformeerde Kerk Sliedrecht heeft zaterdag 1 december, met Greenpeace en een paar honderd andere instellingen in het land, de noodklok voor het klimaat geluid. Door het hele land werden letterlijk de klokken geluid. Met dit signaal wordt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat opgeroepen om een koploper te zijn op de komende klimaattop in Polen. De actie is een initiatief van Greenpeace en er deden honderden kerken en carillons aan mee.

Uit een recent klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de opwarming van de aarde kan én moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming heeft desastreuze gevolgen voor de planeet. Vlak voor de internationale klimaattop in Polen wordt daarom de noodklok geluid.

Twee voor twaalf
Faiza Oulahsen van Greenpeace: “Het is 2 voor 12 voor het klimaat. Het is van essentieel belang dat Nederland maatregelen neemt om binnen de maximale opwarming van 1,5 graad te blijven. Dat halen we alleen als we onze CO2-uitstoot met 60% terugdringen in 2030. Dat betekent onder andere inzetten op zonne- en windenergie, onze bossen beschermen en de kolencentrales sluiten.”

Door het hele land
Van de Sint-Janskerk in Maastricht tot de Martinitoren in Groningen. Van het carillon in de Grote Kerk in Enschede tot de klokken van één van de oudste kerken van Drenthe in Anloo. Om twee minuten voor twaalf werden hier de klokken geluid. Behalve kerken deden ook gemeenten, beiaardiers en moskeeën mee. In elke provincie en zelfs buiten de landsgrenzen waren de klokken te horen, zoals op carillons in Washington en Sint-Petersburg.

In Sliedrecht gebeurde dat dus bij de Gereformeerde Kerk, aan de Jacob Catsstraat 6, om 11.58 uur.

Deel dit bericht met je vrienden!