vrijdag 26 februari 2021

Alles over Sliedrecht

Eerste BoekStart-koffertje van 2019 uitgereikt in Bibliotheek

23 januari 2019

SLIEDRECHT - Lezen en voorlezen is niet alleen heel leuk, maar ook enorm belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Daarom ontvangen alle kinderen tot 2 jaar het BoekStart-koffertje wanneer zij lid worden van de bibliotheek. In dit gratis koffertje zitten leuke boekjes en veel handige tips om voorlezen nóg leuker te maken. Dinsdag 22 januari ontving Fien van Es samen met haar moeder Ilonka het eerste koffertje van 2019 in Bibliotheek Sliedrecht: een feestelijk moment!

De overhandiging
Taalstagiaire Dyab overhandigde het koffertje aan Ilonka van der Es, moeder van kleine Fien. Fien zelf lag heerlijk te slapen en had weinig oog voor het oranje cadeautje.
Ilonka besloot na het ontvangen van de BoekStart-bon om haar kleintje meteen lid te maken van de Bibliotheek AanZet. Fien vindt het zichtbaar fijn als er tegen haar wordt gepraat en wat is dan leuker om ook te beginnen met voorlezen? “Met het lidmaatschap van de bieb kan ik zo vaak leuke boekjes halen als ik wil.”, aldus Ilonka.

Samenwerking met de gemeente
BoekStart is een landelijk programma dat het voorlezen aan baby’s en jonge kinderen bevordert. In het BoekStart-programma werken bibliotheek, gemeente en het consultatiebureau samen. De gemeente Sliedrecht ondersteunt het belang van lezen als geen ander. Samen met de gemeente en het Bonkelaarshuis zorgt de bibliotheek ervoor dat ouders met een kleintje vanaf 3 maanden een BoekStart-waardebon ontvangen. Met deze bon kunnen zij hun baby gratis lid maken van de bibliotheek en krijgen ze het gratis koffertje vol leesplezier.

Lezen met de kleintjes
De Bibliotheek AanZet besteedt samen met gemeentes en professionals in het onderwijs structureel aandacht aan lezen en voorlezen, ook voor de allerkleinsten. Want kinderen die al op een jonge leeftijd in aanraking komen met boeken, ontwikkelen een voorsprong waar ze hun hele leven voordeel van hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat voorlezen de taal en spraakontwikkeling van je kind stimuleert en de concentratie verhoogt.
Daarom helpt de bibliotheek we kinderdagverblijven en peuterspeelzalen bij het creëren van een inspirerend en structureel voorleesklimaat. En met verschillende activiteiten voor ouders met kinderen van 0 tot 2 jaar wil AanZet het (voor)leesplezier ook binnen het gezin stimuleren en op peil houden. Want voorlezen is het leukste wat er is, ook voor de allerkleinsten en hun ouders.

De Nationale Voorleesdagen
Van 23 januari t/m 2 februari is het weer tijd voor de Nationale Voorleesdagen. Hét moment om nog meer aandacht te schenken aan voorlezen aan baby’s, peuters en kleuters. Dit doen we door middel van de leukste activiteiten rondom het Prentenbek van 2019: Een huis voor Harry en de andere boeken uit de Prentenboek TopTien. Doe bijvoorbeeld voorleesinspiratie op bij Voorlezen aan je baby of peuter, hoe doe je dat op woensdag 30 januari. Van 09.30 tot 10.30 uur vertelt een bibliotheekconsulent van AanZet over voorlezen aan je kleintje. Ouders, opa’s en oma’s en (klein)kinderen kunnen meedoen.

Van links naar rechts op de foto: Mama Ilonka van Es met baby Fien en Mervet Dyab, taalstagiair bij de Bibliotheek AanZet.

Deel dit bericht met je vrienden!