vrijdag 26 februari 2021

Alles over Sliedrecht

Hoort een niet-betalende klant bij ondernemen?

24 januari 2019 (door Hans Huisman)

SLIEDRECHT - Veel ondernemers vinden dat een niet-betalende klant het risico van het vak is. Heel vervelend, maar niets aan te doen. Maar gelukkig is er geen reden om zo fatalistisch te zijn. Door je (aspirant-)debiteuren juist te benaderen, voorkom je problemen met wanbetalers en beperk je de bedrijfsrisico’s. Waar moet je op letten en wat moet je (niet) doen?

Ga niet met elke klant in zee
Hoewel je – zeker als beginnend ondernemer – de neiging hebt om blij te zijn met elke klant, is het zaak om niet klakkeloos met iedereen in zee te gaan. Je kunt ze namelijk niet allemaal vertrouwen. Zorg daarom dat je, vóór je een overeenkomst aangaat met een klant, op de hoogte bent van zijn financiële situatie. Is hij wel in staat om aan zijn geldelijke verplichtingen te voldoen? Het incassobureau waarmee je zakelijk contact hebt beschikt wellicht over een ‘zwarte lijst’, waarop notoire wanbetalers vermeld staan. Ook kun je door je aan te melden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) voorkomen dat je een overeenkomst aangaat met een klant aan wie een risico kleeft.

Zet afspraken op papier
Ga je een overeenkomst aan, zet dan de afspraken die je gemaakt hebt op papier of leg ze ergens anders vast. Het is belangrijk dat je hierop terug kunt vallen, als dit nodig is. Aan mondelinge afspraken heb je, hoewel deze in beginsel rechtsgeldig zijn, niet veel wanneer een klant weigert deze na te komen. Zorg daarom altijd voor een getekende overeenkomst met daaraan gekoppeld de algemene voorwaarden.

Zorg voor een vaste betalingstermijn
Als je direct duidelijk aangeeft wanneer een klant voor de geleverde diensten moet betalen, voorkom je vaak een hoop wrevel en irritatie. Onderneem in die gevallen dat een klant toch niet op tijd betaalt direct, of in ieder geval snel, actie. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat deze klant de volgende keer weer in gebreke blijft.

Durf een klant te herinneren
Sommige ondernemers willen hun klanten niet onder druk zetten, wanneer deze niet betalen. Ze zijn bang om ze te verliezen. Maar het is geen optie om, na geleverde diensten, rustig te gaan zitten wachten tot ze over de brug komen. Dat kan best lang duren, en al die openstaande rekeningen hebben nadelige gevolgen voor de liquiditeit van een onderneming. Wanneer je ze echter op een vriendelijke manier via telefoon of e-mail herinnert aan hun betaling, hoeft dit geen klanten te kosten. Vraag ook naar de oorzaak waarom ze nog niet betaald hebben. Misschien hebben ze daar een goede reden voor.

Deurwaarderskantoor
Wanneer een klant tot op het laatst toe weigert zijn rekeningen te voldoen, schakel dan een deurwaarderskantoor in. Die stelt de debiteur officieel in gebreke. Het spreekt voor zich dat je in zo’n situatie de klant hiervan op de hoogte stelt. Vermeld ook altijd dat de bijkomende kosten voor zijn rekening zullen komen.

Deel dit bericht met je vrienden!