zondag 25 oktober 2020

Alles over Sliedrecht

Sunday Jazz Concert: Bart van Lier met Big Band Blast

6 mei 2019

SLIEDRECHT - Het gaat lekker met Bigband Blast! De band is wederom geselecteerd om in de topklasse deel te nemen aan het Internationale Bigband Concours tijdens het Meerjazz Festival in Hoofddorp op 25 mei. Daarnaast speelt de band tijdens Sfeerhaven Jazz in Rotterdam (besloten concert) met Trijntje Oosterhuis. Maar ook in Sliedrecht is de band een aantal keren te bewonderen: op zaterdag 29 juni op het grote podium tijdens het Baggerfestival, op 5 oktober tijdens het Blast! Jazz Festival in Muziekcentrum Wilhelmus en op zondag 19 mei tijdens een nieuwe editie van Sunday Jazz. Tijdens dit Sunday Jazz Concert zal Bigband Blast! optreden met niemand minder dan trombone-virtuoos: Bart van Lier!

Bart van Lier (1950) is de belangrijkste trombonist van zijn generatie in de conventionele jazzstijlen. Hij begint als studiomuzikant, ontwikkelt zich geleidelijk tot toonaangevend solist en wordt later ook een belangrijke mentor van een complete trombonegeneratie. Als jazzimprovisator combineert hij een grote fijnzinnigheid en een uitgekiende techniek die hij dagelijks gewetensvol op peil houdt. Hij kan de uitersten van zijn instrument bereiken en doet dat op smaakvolle en artistieke wijze.
Bart van Lier komt voort uit een zeer muzikale familie. Nog vóór zijn achttiende verjaardag belandt hij in het VARA Dansorkest. Al snel is hij ook te vinden in de Skymasters, de Ramblers en orkesten onder leiding van Tony Nolte en Rogier van Otterloo.

Van Lier zit al een paar jaar fulltime in de muziek als hij zich begint te ontwikkelen als jazzsolist. Van Lier begint een eigen kwartet en wordt vanaf de tweede helft van de jaren zeventig steeds vaker gevraagd als solist in kleine formaties. Het studiowerk gaat daarnaast onverminderd door, nu ook in Duitsland, waar hij meeblaast in onder andere Peter Herbolzheimer’s Rhythm & Brass.
Als Van Lier in 1992 toetreedt tot het Metropole Orkest, is hij op de conservatoria en in de studio’s de ongekroonde trombonekoning van Nederland. Op het conservatorium van Rotterdam richt hij in 1999 met een van zijn voormalige pupillen en voormalig gast bij Sunday Jazz, Ilja Reijngoud, een speciale tromboneafdeling op, waar de talentvolste trombonisten de puntjes op de “i” mogen komen zetten. In 1994 publiceert hij de lesmethode Coordination Training Program for Trombone Playing. Het is verkrijgbaar in vijf talen. Op de podia wordt hij voortdurend gesignaleerd; met het Cubop-orkest Nueva Manteca, zijn eigen Bart’s Bones en vele grote en kleine groepen die hem voor langere of kortere tijd als solist engageren.

Bart van Lier wint in 2015 de ITA Award die de International Trombone Association jaarlijks uitreikt aan iemand die een buitengewoon grote bijdrage heeft geleverd en veel invloed heeft in de wereld van de trombone.

Het Sunday Jazz Concert met deze geweldige trombonist is op zondag 19 mei in Theater De Lockhorst, Sportlaan 1 te Sliedrecht. Aanvang is om 15.00u. Kaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar bij Fa. De Vries, Kerkbuurt 25, Sliedrecht (tel: 0184 – 413046) en aan de kassa van De Lockhorst.

Deel dit bericht met je vrienden!