zondag 25 oktober 2020

Alles over Sliedrecht

Burgemeester Bram van Hemmen geeft uitleg over het niet houden van festiviteiten op Bevrijdingsdag in Sliedrecht

6 mei 2019

SLIEDRECHT - Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) heeft met veel woorden uitleg gegeven over het niet houden van festiviteiten op Bevrijdingsdag zondag 5 mei 2019 in Sliedrecht. Voor alle niet Facebooklezers drukken we het hier ook nog even af.

Burgemeester Bram van Hemmen:

'Bevrijdingsdag, de vlag hoog in de top. Fijn, dat we dat weer steeds vaker doen. Kijk, dit vind ik nou het aardige van Facebook. De vrijheid om je mening te delen, gewoon op mijn tijdlijn. De ruimte is er.

Even een paar reacties op de ‘discussie’ die hier is ontstaan.

Ben een groot fan van onze vlag en om die reden, plaats ik altijd een foto van mijn eigen vlag.
Gisteren was er ergens op Facebook een vraag of de vlag wel gehesen mocht worden op zondag in Sliedrecht.

Het antwoord is simpel. Ja dat mag. De overheid moet zich aan het vlaginstructie houden en dat betekent uitgebreid vlaggen op 5 mei. Daarom ziet u op de Grote Kerk, het Raadhuis en het monument prominent onze driekleur. Inwoners zijn vrij dit voorbeeld te volgen, maar hoeven dat niet. Deze inwoner doet dat wel en dan ziet u zoals altijd een plaatje op Facebook.

Op 6 ipv 5 mei.
Dan de discussie over het bevrijdingsevenement dat niet vandaag, maar morgen plaats vindt. Veel mensen zijn het er mee oneens, veel mensen zijn het er mee eens. Ik zal u uitleggen hoe dit werkt, hoop dat als u boos bent iig de moeite neemt dit te lezen.

De basis in ons land is de Grondwet, daar staan in de eerste 23 artikelen onze grondrechten. Artikelen die gelijk zijn en inderdaad soms met elkaar schuren. Tegelijk briljant, omdat de grondrechten in de meeste gevallen namelijk niet met elkaar schuren en we als het schuurt het gesprek met elkaar moeten voeren.

Ons land heeft drie lagen qua overheid. De rijksoverheid stelt kaders waarbinnen de lagere overheden de ruimte krijgen om zelf te beslissen. En dat is fijn, want dan kan de lokale inwoners, via hun raadsleden, zelf kiezen wat ze belangrijk vinden op vele onderwerpen. Amsterdam en Sliedrecht verschillen namelijk nogal van elkaar, dus wat inwoners belangrijk vinden ook…

In 1946 werd door de regering besloten dat Bevrijdingsdag op 5 mei moest plaatsvinden, behalve als deze dag op zondag viel, omdat anders de traditie van de christelijke zondagsrust verstoord zou worden. In 1968 werd besloten dat Bevrijdingsdag, ongeacht welke dag van de week het was, op 5 mei zou plaatsvinden.

Ongeacht wat je ervan vindt, 5 mei is dus gewoon altijd bevrijdingsdag. Dat is ook de reden dat overal in Nederland de vlaggen uit gaan. Ook in Sliedrecht.

Maar toch geen feest hier op zondag.
Het vieren van die vrijheid is per gemeente verschillend en wordt gekleurd door de lokale gebruiken. De wetgever heeft daar niets over bepaald. Dat zou ook raar zijn, want Nederland is een divers land. En de lokale fysieke en veiligheid situaties verschillen natuurlijk. Nogmaals Amsterdam en Sliedrecht…

In Sliedrecht wordt de herdenking en de viering georganiseerd door de gemeenschap zelf. De gemeente faciliteert met geld en ondersteuning, maar het comité 4 en 5 mei bepaald de invulling.

Het comité heeft net als andere jaren twee redenen te kiezen voor 6 mei als de viering van Bevrijdingsdag op zondag valt.
• Men wil een feest voor het hele dorp. Als de helft van het dorp niet mee kan of mag vieren, dan is er geen sprake van een feest voor het hele dorp.
• Het evenementenbeleid en de bijbehorende APV (die regelt alles rond vergunningen) staat geen evenementen toe op het Dr. Langeveldplein op zondag.

Er zou een alternatief zijn, de festiviteiten kunnen plaatsvinden boven de A15. Hier is alles mogelijk wat op andere dagen ook op het Dr. Langeveldplein zou mogen. Echter dit is duurder en niet in het culturele hart van het dorp.

Voor mij zijn dit terechte keuzes. Ze geven hier mee blijk dat ze er voor het hele dorp willen zijn. Chapeau voor hen, zeker als je weet dat er geen christenen in dat comité zitten. Dit zijn dappere besluiten, je krijgt immers een deel boos over je heen.

En waarom mag het dan niet van de gemeente?
Na de verkiezingen van 2014 heeft de raad besloten een evenementenbeleid te maken. Dit beleid moest een verruiming van de bestaande situatie zijn, want voor die tijd mocht er echt helemaal niets op zondag. Het beleid is nu als volgt:
• Boven de A15 mogen gewoon evenementen georganiseerd worden. De voetbal maakt er al jaren dankbaar gebruik van.
• Beneden de A15 mogen alleen herdenkingen georganiseerd worden. (4 mei werd en wordt daarom gewoon op zondag gevierd, maar ook lichtjesdag in december)
• De kermis is terug op het Winklerplein.

Bovenstaande is de uitkomst van een onderhandeling tussen de toenmalige coalitiepartijen.
En ik moet zeggen dat de verkiezingsuitslag van 2018 de conclusie rechtvaardigt dat ons dorp daar redelijk tevreden mee is. Geen enkele partij is ‘afgestraft’ door dit besluit.
Daarom is het zo dat er rust is op zondag en bijv de voetbal toch op zondag grote feesten kan vieren.

Kortom dit is de uitkomst van een democratisch proces. En dat is precies waar 75 jaar geleden voor gevochten is. Vrijheid om democratisch keuzes te maken, binnen de spelregels die we met elkaar afspreken.

In een land met 17 miljoen mensen, zijn er 17 miljoen wensen. En de enige manier om dat enigszins ordentelijk te organiseren is middels democratische processen. En dat werkt best aardig. Immers als grote groepen mensen ontevreden zijn kan men dat in zijn of haar stem laten blijken. Natuurlijk zijn er mensen die daar geen vertrouwen in hebben, maar het alternatief is echt niet beter…

Oja en de burgemeester dan?
Dat is degene die de vergunningen verleend, binnen de kaders die gemeente stelt. En dat doe ik ruimhartig en zorg altijd dat bijzondere wensen mogelijk worden gemaakt. Zolang het maar veilig is.

En daar schaam ik me zeker niet voor. Ik ben trots op ons dorp en op de wijze waarin we geen verdeeld, maar een gedeeld dorp zijn. Ik zou me pas schamen als ik democratische besluiten naast me neer zou leggen. Als ik dat overigens zou doen dan is er vast iemand die de rechtstaat in werking stelt en het besluit via de rechter terugdraait.

Moet u dan tevreden zijn met de huidige situatie?
Nee hoor, maar dit is wel wat het nu is. Het is democratisch, volgens de grondwet en beperkt geen vrijheden van wie dan ook. Er zijn geen vrijheden onredelijk beperkt, maar dat mag en zal natuurlijk voor veel mensen anders voelen.

Tegelijk zullen we elkaar wat minder de maat nemen? #doeslief.'

Tot zover de uitgebreide opmerkingen van de Burgemeester.

Deel dit bericht met je vrienden!