zondag 25 oktober 2020

Alles over Sliedrecht

Subsea 7 en Royal IHC laten reel lay vessel SEVEN VEGA te water

27 mei 2019

SLIEDRECHT / KINDERDIJK - Op zaterdag 25 mei 2019, hebben Subsea 7 en Royal IHC het volledig geïntegreerde reel lay schip SEVEN VEGA, succesvol te water gelaten. De ceremonie vond plaats op IHC’s werf in Krimpen aan den IJssel en werd uitgevoerd door Monica Th. Bjørkmann, Vice President voor Subsea 7 in Noorwegen.

Stuart Fitzgerald, Executive Vice Preseident Strategy and Commercial Subsea 7 zegt: “Dit nieuwe schip is een belangrijke investering voor de toekomst. Na aflevering in de eerste helft van 2020 zal de SEVEN VEGA een van de meest capabele en rendabele reel lay schepen in de markt zijn en dit biedt Subsea 7 veel mogelijkheden voor de toekomst. Het schip is ontworpen om economische technologieën te leveren die inspelen op de groeiende trend in de markt naar langere tie-back ontwikkelingen. Het geavanceerde pijpenleg systeem van het schip richt zich op de veiligheid van de bemanning, de operationele efficiëntie en flexibiliteit. Het systeem zal in staat zijn om complexe pijpleidingen te installeren, waaronder pijp in pijp systemen en electrical heating systemen in waterdiepten tot 3000m.”

Dave Vander Heyde, CEO Royal IHC: “We zijn erg trots op het behalen van deze mijlpaal voor dit indrukwekkende project. Onze samenwerking met Subsea 7 heeft opnieuw bewezen succesvol te zijn en we zijn vereerd om nog meer waarde toe te voegen aan hun geavanceerder vloot. Onze geïntegreerde aanpak bij het ontwerpen van schepen geeft Subsea 7 een toonaangevende asset, die de nieuwe standaard in offshore pijpenleggen wordt.”

In nauwe samenwerking met Subsea 7 heeft IHC verscheidene innovaties in het ontwerp opgenomen, waardoor dit het technologisch meest geavanceerde pijpenlegschip tot op heden is. Dankzij de creatieve plaatsing van de drie machinekamers en de hoofd ‘reel’ (spoel), het efficiënte gebruik van de opbouw en de relatief lage pijpenlegtoren blijft het schip compact. Het slimme gebruik van de ruimte resulteert in een groot werkdek achter. Bovendien vermindert de verdeling van het gewicht de benodigde hoeveelheid ballastwater. Het reel lay systeem is ontworpen met een focus op operationele efficiëntie en flexibiliteit, naast veiligheid voor de bemanning. Het pijpenlegsysteem, met twee tensioners, is in staat pijpleidingen te installeren in ondiepe wateren en tot dieptes van 3000m. Het grote multi-level werkstation optimaliseert de efficiëntie van de operatie, terwijl een vaste hulp reel, verzonken in het dek, zorgt voor flexibiliteit in laadvermogen.

Bovendien kunnen met de volledig elektrische hoofdkraan de liftparameters snel worden aangepast zonder dat het actieve hefsysteem handmatig hoeft te worden aangepast. Door het hebben van minder componenten, worden onderhoud en energieverbruik ook verminderd. SEVEN VEGA heeft een lengte van 149 meter, een breedte van 33 meter en een Class 3 dynamic positioning systeem.Het haspelsysteem heeft een topspanning van 600t, bestaande uit een 32m haspel en een 17m hulphaspel met een maximale opslagcapaciteit van 5.600t respectievelijk 1.600t. SEVEN VEGA is uitgerust met kranen met een hefcapaciteit van 250t en 50t, en meerdere kleinere kranen naast twee zij-lancerende ROV-systemen.

Het reel-lay schip is het negende schip dat IHC zal leveren aan Subsea 7. SEVEN VEGA is het eerste dat is uitgerust met een pijpenlegsysteem dat is ontworpen, geëngineerd en eveneens gebouwd door IHC.

Bron foto hierboven: David Robert Jansen.

Deel dit bericht met je vrienden!