Na 2-2 gelijkspel nog geen Vorentscheidung in enerverende titelstrijd tussen Sliedrecht en Heinenoord

29 juli 2015
SLIEDRECHT – Een bomvol Sportpark Heinenoord was vanmiddag het decor van de wedstrijd Heinenoord – Sliedrecht, de twee koplopers en kampioenskandidaten in de eerste klasse C. De winnaar zou de basis leggen om volgende week de titel binnen te halen, maar het liep anders. Een terechte puntendeling was het resultaat van een spannende titanenstrijd.
Door Joop Hartog
Vanaf de aftrap lieten de gasten zien dat ze niet wilden afwachten. De eerste de beste aanval leidde direct tot een prima kopbal van Serhan Eyupoglu, die Heinenoord-keeper Van den Berg ternauwernood kon keren. Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Na een lichte overtreding van Levy Liesdek op twintig meter van het doel mocht Heinenoord een vrije trap nemen. Mitch Fransen schoot de bal feilloos tegen het net. Na die snelle 1-0 achterstand nam Sliedrecht het initiatief. Wel werden de nodige duels verloren. De thuisploeg speelde feller. Een overduidelijke handsbal in het strafschopgebied van Heinenoord werd door scheidsrechter Van Essen in de dertiende minuut weggewimpeld, iets wat hij opvallend genoeg luttele momenten later nog een keer deed. Opnieuw in de zestien van Heinenoord. De aanvallen van Sliedrecht waren voorzichtig en over veel schijven terwijl de gastheren sneller de diepte kozen. Toch hield Sliedrecht grip op de wedstrijd. Na een klein halfuur liep Dennis Verhoef door op een diepe bal. Hij maakte het zijn directe tegenstander zo moeilijk dat de verdediger van Heinenoord de bal achter zijn eigen keeper kopte: 1-1.
Voorsprong
Al met al was het een aantrekkelijke eerste helft tussen twee gelijkwaardige tegenstanders waarbij Sliedrecht met name in het laatste halfuur de wedstrijd onder controle had. Heinenoord startte na rust zoals in de eerste helft en creëerde direct een gevaarlijk moment. De bal werd door de complete Sliedrechtse defensie gemist en ging voorlangs. Bij een scrimmage voor het doel moest Theo Lucius keeper Basjan Munten te hulp schieten door de bal uit de doelmond te trappen. Door het aandringen van Heinenoord ontstond er ruimte voorin. Daar maakten de gasten in de vijftigste minuut dankbaar gebruik van. Een splijtende pass vanuit de achterhoede bracht de snelle Luciano van Harlingen schuin voor het doel. Met gevoel en overzicht bezorgde hij de bal bij de meegekomen Dennis Verhoef, die geen moeite had de 1-2 binnen te schieten. Sliedrecht moest daarna ver terug want Heinenoord, dat minimaal een punt moest halen om haar titelkansen overeind te houden, zocht de aanval. Achteraf concludeerde trainer Kees van Loon: ,,Jammer dat we na de 1-2 niet bleven voetballen zoals daarvoor. In plaats van tien meter naar voren liepen we tien meter terug, maar dat is begrijpelijk. Instinctmatig wil je de voorsprong verdedigen.”
Beslissingswedstrijd
Na ruim een kwartier in de tweede helft werd de lichtgeblesseerde en moegestreden doelpuntenmaker Dennis Verhoef vervangen door Roy Leeuwestein. Heinenoord zette er twee verse krachten bij in de aanval en probeerde uit alle macht langszij te komen. Een rommelige fase met veel onderbrekingen volgde. Kansen ontstonden zowel voor Heinenoord als Sliedrecht. De gasten kregen ruim een kwartier voor tijd de grootste kans op een derde doelpunt. Eerst zag Leeuwestein zijn schot geblokt worden waarna Stefan van Dam in de rebound ook een tegenstander trof. In plaats van verder uit te lopen viel de gelijkmaker. Joey Rijsdijk kon in de 75e minuut aanvankelijk nog redding brengen, maar de daaropvolgende corner zeilde over Munten heen. De vrijstaande spits Remi Spier kopte vervolgens de 2-2 binnen. Nog was de koek niet op want in blessuretijd was er een belegering van het Heinenoord-doel met als slotstuk een hard afstandschot van Theo Lucius dat de vuisten trof van Van den Berg. Van Loon zei de twee beste ploegen van de competitie aan het werk te hebben gezien, maar was toch wat teleurgesteld. ,,Als we na de 1-2 doordrukken en twee grote kansen benutten dan hadden we hier gewoon gewonnen.” Zaterdag 9 mei speelt Sliedrecht de laatste competitiewedstrijd thuis tegen VVGZ. Aanvang: 14.30 uur. Sliedrecht moet winnen om in de race te blijven voor het kampioenschap. Heinenoord en Sliedrecht hebben evenveel punten. Als dat na volgende week nog steeds zo is, wordt niet naar het doelsaldo gekeken, maar wordt een beslissingswedstrijd ingepland. Die wordt in de week daarna op een doordeweekse avond afgewerkt. Heinenoord gaat volgende week op bezoek bij de al gedegradeerde hekkensluiter Klundert, die vandaag voor een verrassing zorgde door Rijsoord in eigen huis met 1-2 te verslaan.
Beloftenteam
Het beloftenteam van Sliedrecht speelde thuis tegen kampioen Pelikaan. Ondanks het feit dat Sliedrecht niet over alle spelers kon beschikken in verband met de belangrijke wedstrijd van het eerste team werd een verdienstelijk gelijkspel behaald. Het was een gelijkopgaande wedstrijd in de eerste helft. Na rust was Pelikaan sterker, maar doelpunten bleven uit. De Zwijndrechters raakten wel twee keer de lat.
Tekst: Joop Hartog