Ontwerp je eigen Marker Wad in het Baggermuseum

15 december 2017 door Josette Huisman
Ontwerp je eigen Marker Wad in het Baggermuseum

SLIEDRECHT - De aanleg van de Marker Wadden in het Markermeer is weer een bijzonder stukje waterbouw in Nederland. Eilanden worden opgespoten met slib. Dat helpt de natuurontwikkeling in het Markermeer te verbeteren. Wilt u weten hoe? Kom dan naar het Baggermuseum.

In de uitgebreide tentoonstelling “Building with Nature” – je mag ook zeggen: bouwen met de natuur- laten we zien hoe de Marker Wadden worden aangelegd en waarom dit vernieuwend is. De natuurkrachten wind, stroming en bezinking worden actief ingezet om dit nieuwe land te bouwen en te beheren. Ook andere voorbeeldprojecten van bouwen met de natuur zijn in deze tentoonstelling opgenomen. Zoals de Zandmotor, Mangroveherstel in Indonesië, Mordecai Island in de US en het Wervenpark in Dordrecht. De keuze voor zachte waterkeringen staat namelijk wereldwijd in de belangstelling.

Kerstvakantiethema: Ontwerp je eigen eiland
“Ontwerp je eigen eiland in het Baggermuseum” is het thema van deze kerstvakantie. Wil jij een Marker Wad ontwerpen en als schaalmodel achterlaten in een maquette van het Markermeer? Dan moet je natuurlijk wel eerst alles te weten komen over hoe je eilanden moet maken. Welke locatie kies je? Hoe groot, welke vorm en hoeveel m3 baggerspecie heb je nodig?

Bekijk eerst de film met daarin de aanleg van de Marker Wadden en beantwoordt daarna de vragen over de aanleg van verschillende eilanden die Nederlandse baggeraars in binnen- en buitenland hebben gemaakt. Antwoorden goed, dan kun je zelf de handen uit de mouwen steken.

Na de kerstvakantie gaan wij de maquette met alle bijzondere vormen van Marker Wadden aanbieden aan de Vereniging Natuurmonumenten. Een inspiratiebron voor een mogelijke tweede fase Marker Wadden die na 2018 in de pijplijn zit.

Het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk 204 is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 14:00 tot en met 17:00 uur en zaterdag van 11:00 tot en met 17:00 uur. In verband met Kerst en Nieuwjaar sluit het Baggermuseum op zaterdag 23 december en zaterdag 30 december om 16:00 uur. Tweede Kerstdag is het museum gesloten. Meer informatie over het museum kunt u vinden op www.baggermuseum.nl

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.