Sliedrecht miste dinsdagavond de creativiteit

01 december 2015

SLIEDRECHT - Sliedrecht miste dinsdagavond de creativiteit en het gogme om een bres te slaan in de verdediging van SHO. De thuisploeg kon zich aardig meten met de hoofdklasser en had zelfs een veldoverwicht, maar creërde nauwelijks kansen. Een fortuinlijke goal van Geert Bakker zorgde ervoor dat de ploeg uit Oud-Beijerland achterover kon leunen. Tien voor minuten tijd verdubbelde Joey Kleijn de score en was het duel gespeeld.

Door Erik de Bruin
Het was opmerkelijk om te zien dat SHO, dat één klasse hoger speelt, het initiatief aan Sliedrecht liet. Voor trainer Kees van Loon, die zijn huiswerk had gedaan, was dat geen verrassing. ,,Met deze speelwijze gaan ze ook de competitie in. Ze geven de tegenstander het initiatief, spelen met veel mensen achter de bal en loeren met snelle spelers voorin op de counter. Voor ons was dat op zich prima want we willen graag de bal hebben en verantwoord aanvallend spel op de mat leggen.”
Steeds slordiger
Dat laatste lukte. Tót 20, 25 meter voor het doel van SHO. Daarna waren de ideeën op. Er zat geen verrassing in het spel van de thuisploeg, die voortvarend begon, SHO vastzette op eigen helft, maar gaandeweg de eerste helft steeds slordiger werd in de opbouw. De keren dat een Sliedrechter de bal in het zestienmetergebied van de tegenstander beroerde, waren op de vingers van één hand te tellen. Datzelfde gold voor SHO, dat echter wel na een halfuur de score wist te openen. Met meer geluk dan wijsheid. Een als voorzet bedoeld schot van Geert Bakker zeilde prachtig in de winkelhaak. Enkele minuten daarvoor had het al 0-1 kunnen staan als Joey Kleijn (vorig seizoen nog actief voor VVGZ en toen met drie goals de beul van Sliedrecht op het Zwijndrechtse Noordpark) zijn voet wel tegen de bal had gekregen bij een voorzet van Bakker, die Johan Versluis eruit sprintte aan de linkerflank.
Geen doorkomen aan
Sliedrecht had vlak voor het rustsignaal toe kunnen slaan. Luciano van Harlingen, die als vanouds langs zijn directe tegenstander dartelde, vond de achterlijn en legde de bal bij de tweede paal waar Rory Willemstijn voor een prima vervolg zorgde door het speeltuig uit de lucht breed te leggen op centrumspits Dennis Verhoef. Die moest met twee man om zich heen (zoals de hele wedstrijd het geval was) meteen uithalen. Hij deed dat op zich goed, maar de bal kwam niet ver genoeg in de hoek  terecht waardoor SHO-keeper Brian de Vaal redding kon brengen. Net na rust had Stefan van Dam bijna succes met een hard afstandsschot dat net over ging. Het bleek geen voorbode voor een tweede helft waarin Sliedrecht wel door de defensie heen zou breken. Er was simpelweg geen doorkomen aan. Enerzijds omdat SHO goed gegroepeerd verdedigde en nooit een steekje liet vallen en anderzijds omdat het Sliedrecht wederom ontbrak aan creativiteit. De lichtvoetige Van Harlingen glipte langs menig tegenstander, maar hij dat deed op geruime afstand van de goal. Eén keer was de mogelijkheid er wel en bood hij Verhoef de kans om te scoren. Op een paar meter van het doel – met de keeper al in geslagen positie – kwam hij echter nèt tekort. De laatste linie van SHO herstelde zich precies op tijd en voorkwam daarmee dat het in de slotfase misschien nog spannend zou worden. Op dat moment stond het al 0-2.
De momenten zien’
SHO vond het wel goed en Sliedrecht kwam er niet meer doorheen. 0-2 werd daarmee ook de eindstand. Van Loon vond dat zijn team niet daadkrachtig voor de dag was gekomen. ,,We waren niet creatief genoeg. SHO speelde met een soort handbalverdediging. Als je daar doorheen wilt komen, moet je de momenten zien om te spelen en het gat in te duiken. Het aanvalsspel zal nog verfijnd moeten worden. In de competitie krijgen we ook te maken met ploegen die op eigen helft inzakken. Of dat ook geldt voor Brielle (de eerste opponent op zaterdag 6 september, red.)? Nee, dat is juist een aanvallend ingestelde ploeg. In die wedstrijd ligt er waarschijnlijk wel ruimte achter de verdediging. Vandaag niet, maar dat wisten we van tevoren. Ik had gehoopt dat wij het eerste doelpunt zouden maken. Helaas deden zij dat met een kermisgoal. Dan weet je dat het een moeilijke avond wordt.”
Sliedrecht heeft ondanks de nederlaag nog volop kans om door te bekeren aangezien de eerste wedstrijd tegen Xerxes DZB met 1-3 werd gewonnen. Zaterdagmiddag 30 augustus is eersteklasser Delta Sport te gast op De Lockhorst.
Bron: Erik de Bruin.