De buurttoezichthouders in Sliedrecht-Oost zijn al ruim tweeënhalf jaar de oren en ogen

08 december 2015
De buurttoezichthouders in Sliedrecht-Oost zijn al ruim tweeënhalf jaar de oren en ogen

SLIEDRECHT - De buurttoezichthouders in Sliedrecht-Oost zijn al ruim tweeënhalf jaar de oren en ogen in de wijk. Ook in de vakantieperiode. ,,Juist in de vakantie. Als bewoners weg zijn, houden wij een oogje in het zeil.” Sliedrecht Vandaag mocht woensdag een avondje meelopen met één van de twee koppels.

Door Erik de Bruin
,,Waar het andere tweetal naartoe is? Zij lopen door de wijken Middenveer en Vogelbuurt-Zuid, wij doen vanavond de Grienden. Daar wandelen we kriskras doorheen.” Het koppel wordt gevormd door Patrick Hulsbos en Gerard Kraaijeveld. Ze staan al te wachten bij de ingang van De Valkhof. Patrick laat twee uitgeprinte papieren zien. Op het eerste blad staan de adressen van buurtbewoners die de vakantiekaart hebben ingevuld en daarmee aangeven dat ze het fijn vinden als het buurttoezicht tijdens hun vakantie langs het huis loopt om te kijken of alles in orde is. Als we de straat Batelier inslaan, wijst hij naar de poort aan de zijkant van een woning. ,,Die mensen zijn op vakantie. Vorige week stond er een vuilcontainer vlak voor de poort. We hebben de sleutelhouder gebeld om de afvalbak te verplaatsen. Voor personen met kwade plannen zou het anders wel heel gemakkelijk zijn om in de achtertuin te komen en daar ongezien in te breken.”
Vertrouwd beeld’
Even verderop voelt Gerard of de achterpoort van een ‘vakantiehuis’ goed dicht zit. ,,Voor andere straatbewoners kan dat er verdacht uit zien. Daarom zijn we altijd uniform gekleed zodat we herkenbaar zijn en bewoners weten dat we de door wijk lopen om een oogje in het zeil te houden. Een vertrouwd beeld inmiddels want we doen dit al sinds november 2011.” Gerard zit er vanaf de oprichting bij. ,,Als we tijdens onze ronde een praatje maken krijgen we meestal positieve reacties. Behalve als we aan iemand vragen of hij of zij mee wil doen. Dan hebben ze het vaak te druk. ‘Wij hebben het ook druk’, zeg ik dan. ‘Maar het is ook ontspanning.’ Voor mijn werk zit ik hele dagen achter de computer of in de auto of ik ben bij een relatie. ‘s Avonds door de wijk lopen is dan heerlijk. Zeker als je waardering krijgt voor wat je doet.”
‘Eeuwig dankbaar’
,,Zie je dat huis daar? (we lopen inmiddels in de Kraal, red.) Daar stond vorig jaar de schuur wagenwijd open. Er stonden elekrische fietsen in en een tuinset. De bewoners waren niet thuis. We hebben de schuur dichtgedaan en een preventiekaart door de bus gegooid. Een dag later zijn we wezen kijken of er niets is gebeurd. Die mevrouw was ons eeuwig dankbaar.” Preventie is de voornaamste taak van het buurttoezicht. ,,Je moet inbrekers niet uitnodigen binnen te komen. We kijken of er geen open deuren of ramen zijn en of ‘s avonds de verlichting aan is.” Patrick: ,,Dat is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Ik denk dat wij daar een goede rol in hebben gespeeld. Je let er gewoon niet altijd op als je van huis gaat. Om die reden zijn we in de wintertijd een aantal keren zondagavond gaan lopen. Mensen die rond vijf uur ‘s middags het huis verlaten om naar de kerk te gaan, hebben lang niet altijd in de gaten dat het al donker is als ze terugkeren. Omdat er binnen geen licht brandt weten inbrekers aan het begin van de avond dat er niemand thuis is en als dan ook de poort van de achtertuin of bijvoorbeeld een slaapkamerraam open is wordt de kans alleen maar groter dat ze jouw huis kiezen. Door met simpele dingen rekening te houden, maak je het minder aantrekkelijk.”
WhatsApp-groep
Sliedrecht ‘scoort’ in deze regio hoog als het gaat om woninginbraken. In de eerste zes maanden van 2014 – zo blijkt uit politiecijfers die zijn opgevraagd door de landelijke nieuwswebsite NU.nl – hebben 4 op de 1000 huishoudens te maken gehad met inbraak. Eind februari/begin maart was er zelfs sprake van een heuse inbraakgolf. ,,Eén van de slachtoffers woont hier.” We lopen langs de laatste huizen van de Thorbeckelaan. Waar deze doorgaande weg uitmondt in de Rivierdijk. Patrick laat het andere blad zien dat hij heeft meegenomen. Een plattegrond van de wijk. Met behulp van rode stippen is duidelijk wie zich heeft aangemeld voor de WhatsApp-groep die een week geleden door het buurttoezicht in het leven is geroepen om elkaar te informeren over verdachte personen en situaties. ,,In totaal al 35 aanmelders waarvan er vijf in dit rijtje wonen.” ,,Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de woninginbraak die afgelopen winter is gepleegd”, haakt Gerard in. ,,We hebben destijds lang met die mensen en andere straatbewoners staan praten.”
Wisselende koppels
De ronde zit er na ongeveer een uur bijna op. In de Overlaat worden nog een paar ‘vakantiewoningen’ geïnspecteerd. Bij de laatste is het oppassen geblazen. De achterdeur staat namelijk open. Een blik op het papier leert dat de bewoners pas vrijdag 1 augustus terug zouden komen van vakantie. ‘Zouden ze al thuis zijn?’, vraagt Gerard zich af. Die vraag wordt snel beantwoord als de bewoner naar buiten stapt. Hij is aangenaam verrast. ,,Toch mooi om te zien dat er inderdaad een oogje in het zeil wordt gehouden.” De laatste halte is De Valkhof. Gerard, die ook een coördinerende taak vervult, neemt met Patrick het schema door voordat ze naar huis gaan. ,,Of we de hele zomer blijven lopen? Zeker. Juist in de vakantieperiode is het belangrijk om dit te doen. We zijn met z’n twaalven en lopen wekelijks verschillende rondes op verschillende tijden met wisselende koppels. Voor die laatste opzet hebben we gekozen om de teamgeest te vergroten. Elke avond melden we ons aan bij de politie. Of  we veel contact hebben? Dat valt mee. Meestal belt de politie ons. Om bijvoorbeeld uit te kijken naar buitenlandse kentekens. Met de gemeente nemen we contact op als bijvoorbeeld een lantaarnpaal defect is. We gaan niet zelf voor politieagent spelen. Onze taak is uitsluitend horen, zien en melden.”
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.