Supporter van Schoon Sliedrecht opgestart

10 december 2015
Supporter van Schoon Sliedrecht opgestart

SLIEDRECHT - ,,Als je ergens gaat wonen en je wilt van die plaats gaan houden dan moet je betrokken raken.” Was getekend Gwen Talsma, die haar ‘integratieproces’ wil bevorderen door op Facebook het initiatief Supporter van Schoon Sliedrecht op te starten. Eén metgezel heeft ze in elk geval al gevonden. Samen met Ria de Mul ruimde ze vanavond in de stromende regen zwerfvuil op bij de bibliotheek aan het Bonkelaarplein.

Door Erik de Bruin
,,Ik heb de koffie thuisgelaten”, verontschuldigt Gwen zich. ,,Vanwege het slechte weer hebben we maar een kwartiertje geprikt. Ik heb nog overwogen om het af te blazen, maar dat zou een valse start zijn geweest. We wilden een signaal afgeven dat het serieus is.”
‘Als een olievlek’
Serieus, maar anderzijds ook vrijblijvend. ,,Niemand moet zich verplicht voelen. Ik wil gewoon op een gezellige manier bijdragen aan het schoner maken van Sliedrecht. Twee keer per maand een schoonmaakactie op verschillende locaties zou mooi zijn.” Het doel? ,,Ervoor zorgen dat het zich als een olievlek verpreidt en dat dit soort acties niet meer nodig is omdat niemand meer afval op straat gooit.”
Leuke contacten opdoen’
,,Of ik me daaraan erger? Niet specifiek. Het is in Sliedrecht niet beter of slechter dan elders. Ik hecht waarde aan een net straatbeeld. Als er een beetje vuil ligt, wordt dat al snel meer. Van kwaad tot erger. Pasgeleden plaatste de burgemeester een berichtje op Twitter dat hij met iemand had gesproken over de verloedering van diens leefomgeving. Die man sprak de gemeente daarop aan. Ik vind dat we ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. Gewoon met z’n allen een uurtje buffelen, dan ziet het er weer netjes uit. In een gezellige sfeer. Leuke, nieuwe contacten opdoen … zoals vanavond.”
‘Zichtbaar mooi maken’
,,Dit is helemaal mijn ding”, lacht Ria. ,,Toen ik op Facebook over haar initiatief las, dacht ik meteen: Yes! Hier wil ik bij aansluiten.” Ze is na de verkiezingen namens de SGP-ChristenUnie toegetreden tot de gemeenteraad. ,,Op korte termijn iets zichtbaar mooi maken: dat spreekt mij aan. In de politiek streef je daar ook naar, maar heb je vaak een lange adem nodig.”
Ze waren nog maar met z’n tweeën. ,,Hoe meer zielen, hoe meer vreugd natuurlijk, maar dit was al heel leuk en gezellig. Mijn Facebookpagina is 26 keer geliked. Daar ben ik al heel blij mee. We zien wel de volgende keer. Niets moet, alles mag. Ik hoop wel dat het droog is.”
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.