Vertrouwenspersoon geeft advies en ondersteuning bij vastlopen in de zorg

14 december 2015
Vertrouwenspersoon geeft advies en ondersteuning bij vastlopen in de zorg

SLIEDRECHT - De gemeente regelt steeds meer zorg en ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. De gemeente Sliedrecht probeert dit zo goed mogelijk te doen. Als dit toch niet naar wens gaat, kunnen cliënten terecht bij de vertrouwenspersoon Wmo en Jeugd voor advies en ondersteuning. De vertrouwenspersoon Wmo en Jeugd van de gemeente Sliedrecht is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur, via telefoon (088) 929 40 30 of per e-mail vertrouwenspersoonwmo@zorgbelang-zuidholland.nl

Zorgvuldigheid
Via de Wmo kunnen mensen bij de gemeente een aanvraag doen voor voorzieningen zoals huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding, vervoer en woningaanpassingen. Onder de Jeugdwet vallen zaken zoals preventie en opvoedondersteuning. Na een aanvraag krijgen cliënten een persoonlijk gesprek met de gemeente, die bepaalt welke zorg of ondersteuning nodig is. De gemeente moet dit goed en zorgvuldig doen. Toch kan er ontevredenheid ontstaan over het besluit van de gemeente; over de gang van zaken of over de manier waarop de gemeente met mensen omgaat. Ontevredenheid kan ook gaan over de door de gemeente gecontracteerde zorgaanbieder of leverancier.

Rol vertrouwenspersoon
In deze situaties kunnen cliënten terecht bij de Vertrouwenspersoon Wmo en Jeugd.  De vertrouwenspersoon is onafhankelijk; in dienst van Zorgbelang Zuid-Holland en zoekt samen met de cliënt naar een oplossing voor problemen of klachten. Hij of zij brengt samen met de cliënt in kaart wat er is gebeurd, waar het mogelijk fout is gegaan en welke oplossing de cliënt wil. De vertrouwenspersoon bespreekt met de cliënt welke stappen gezet moeten worden om tot een oplossing te komen en ondersteunt daar ook bij. De vertrouwenspersoon geeft ook uitleg over besluiten van de gemeente en rechten en plichten. Ook kan hij of zij helpen bij het schrijven van een bezwaar of klachtbrief; met de cliënt mee gaan naar een gesprek of bemiddelen tussen de cliënt en de gemeente of zorgaanbieder.

Wensen cliënt centraal
Kenmerkend voor de vertrouwenspersoon is dat de vragen en wensen van de cliënt centraal staan; al het besprokene met de vertrouwenspersoon is vertrouwelijk en kan niet zonder uw toestemming aan anderen worden doorgegeven. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en gratis.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.