College wil meer dan de helft van regels uit Algemene Plaatselijke Verordening schrappen

18 december 2015
College wil meer dan de helft van regels uit Algemene Plaatselijke Verordening schrappen

SLIEDRECHT - Minder regels, meer verantwoordelijkheid voor inwoners en bedrijven. Het Sliedrechtse college van B&W wil meer dan de helft van de regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) schrappen. Daarmee wil zij inwoners en bedrijven meer eigen verantwoordelijkheid geven en ruimte geven voor eigen initiatieven en ideeën. Onder meer de opruimplicht voor honden- en paardenpoep, het verbod op wildplassen, het ventverbod en de sluitingstijden voor horecaondernemers worden uit de APV geschrapt. Het college heeft het voorstel voor een gewijzigde APV vandaag naar de gemeenteraad gestuurd.

"Wat inwoners en bedrijven zelf kunnen regelen, regelen ze zelf. Waar de gemeente nodig is, komt de gemeente in actie. Dat is de gedachte achter deze nieuwe APV," aldus burgemeester Bram van Hemmen. "Dit gaat erover hoe we in Sliedrecht met elkaar omgaan. Daar hoort ook bij dat we elkaar aanspreken op elkaars gedrag. Het is een illusie dat we met regels een perfecte samenleving creëren, waarbij we meteen naar de overheid kijken als we ons ergens aan storen. Laten we elkaar aanspreken op fatsoenlijk gedrag, waarden en normen."

Actieplan
De gewijzigde APV is de eerste uitwerking van het 'Actieplan Verminderen Regeldruk', dat het college in oktober presenteerde. Het Actieplan is geen eenmalige actie, ook de komende jaren zal het thema hoog op de agenda blijven staan. Wethouder Len van Rekom: "Op verstikkende regels zit niemand in het dorp te wachten, dat geldt voor inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen. Het college wil meer ruimte voor eigen initiatief en meer eigen verantwoordelijkheid. Deze afgeslankte APV is het eerste concrete resultaat, waarmee we laten zien dat we echt werk maken van het afschaffen van overbodige regels."

Openbare orde en veiligheid
Andere voorbeelden van bepalingen die het college uit de APV wil schrappen zijn het verbod om op te treden als straatartiest, het verbod om je fiets neer te zetten tegen een gebouw als de gebruiker van het gebouw dat niet wil en het verbod op loslopend vee. Alleen artikelen die wettelijk verplicht zijn of strikt noodzakelijk in verband met de openbare orde en veiligheid, blijven behouden. Voorbeelden hiervan zijn het samenscholingsverbod en het verbod op straathandel in drugs.

Verkeersborden
Als het aan het college van B&W ligt, bespreekt de gemeenteraad de gewijzigde APV begin 2016. Rond die tijd worden ook de uitkomsten van de quick scan naar overbodige verkeersborden bekendgemaakt. Ook wordt nog gewerkt aan een kort onderzoek naar de noodzaak van sommige vergunningen en het versimpelen van aanvraagprocedures voor vergunningen.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.