Skills Talenten Griendencollege op bezoek bij staatssecretaris

18 december 2015
Skills Talenten Griendencollege op bezoek bij staatssecretaris

SLIEDRECHT - VMBO-leerlingen van tien verschillende middelbare scholen in Zuid-Holland hebben afgelopen dinsdag in Den Haag een bezoek gebracht aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze werden welkom geheten door staatssecretaris Sander Dekker, die hen had uitgenodigd nadat hij op 21 maart de prijzen had uitgereikt tijdens de landelijke Skills Talent-finale in Zwolle. ,,Hij was onder de indruk geraakt van de hoge totaalscore die de Zuid-Hollandse teams hadden behaald”, aldus Ria Rodenburg. Het Griendencollege, waar ze werkzaam is als docent Zorg & Welzijn, had een significant aandeel in het provinciale succes en reisde daarom met zes leerlingen naar de Hofstad.

Door Erik de Bruin
Die leerlingen zijn Roel van den Dool, Danica Kraaijeveld en Jason Roffel, die tezamen het ICT-team vormden, en Marnick de Winter, Valeska Cleton en Natasja Plieger, die met z’n drieën opdrachten op het gebied van Zorg & Welzijn moesten uitvoeren. Dat deden ze voortreffelijk. Beide teams behaalden een excellente score. Roel, Danica en Jason werden met hun getoonde vaardigheden de beste van Nederland. Marnick, Valeska en Natasja moesten die eer gunnen aan een ander team, dat nog excellenter had gepresteerd.
Rodenburg zegt trots te zijn op de tweede plaats. ,,Natuurlijk! Vorig jaar deden we voor het eerst mee en werden we eerste. Dit jaar hebben we het weer uitstekend gedaan. Voor een kleine school als het Griendencollege is het een fantastische prestatie om in twee van de tien disciplines zulke hoge landelijke resultaten te behalen. Zeker als je in ogenschouw neemt dat we alleen kunnen deelnemen met Techniek, Handel & Administratie, Zorg & Welzijn en ICT.” Debora van Loon geeft ICT-les en kan helemaal apetrots zijn. Haar leerlingen werden voor hun excellente score beloond met de eerste plaats. Net als haar collega was ze op 21 maart in Zwolle als begeleidster. ,,Maar niet als coach. De leerlingen mochten tijdens de opdrachten, die ze binnen een bepaalde tijd moesten voltooien, niet worden geholpen.”
Uitstekende voorbereiding’
,,Wat voor opdtrachten het waren? Heel divers. Van een website maken tot het deeltje voor deeltje in elkaar zetten van een computer.” ,,Een goede planning en takenverdeling speelden ook een belangrijke rol”, vult Rodenburg aan. Het bezoek aan het ministerie – waar ze de werkkamer van minister Jet Bussemaker mochten zien en werden toegesproken door de staatssecretaris – vond bewust nu pas plaats omdat de leerlingen eerst hun eindexamens moesten doen. Van Loon: ,,De Skills-wedstrijden waren een uitstekende voorbereiding. Alles wat ze voor hun examens moesten weten, kwam hierin voor.”
Trotse onderwijswethouder
De Sliedrechtse wethouder Theo den Braanker, die onder andere Onderwijs in zijn portefeuille heeft, zegt trots zijn  op de leerlingen die deze mooie prestatie hebben geleverd. ,,Ze mogen trots zijn op zichzelf want ze zijn in hun vakrichting de besten van Nederland. Het is goed om te zien dat we in Sliedrecht een middelbare school als het Griendencollege hebben die leerlingen met zo’n kwaliteit opleidt voor de arbeidsmarkt.”
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.