Sliedrechter Bob Struijk maakt prachtige muurschildering in de Vogelbuurt in Dordrecht

01 juli 2017 door Ton Vermeulen
Sliedrechter Bob Struijk maakt prachtige muurschildering in de Vogelbuurt in Dordrecht

SLIEDRECHT - Bob Struijk is één van de kunstenaars die een muurschildering maakt in de Vogelbuurt in Dordrecht. Zijn ontwerp is vorige maand uitgekozen om deze wijk mooier en creatiever te maken. Er zijn hier al twee muurschilderingen en daar komen er nu nog eens zes bij. Het project heet Vogelkunst en is een initiatief van Broedplaats Het Vogelnest in samenwerking met woningcorporatie Woonbron. Bob wordt bijgestaan door Jim van Zeben en Sven van der Put.

Op donderdag 30 juni voeren de Sliedrechter Bob Struijk en de Dordtenaar Jim van Zeben de muurschildering uit op één van de kopgevels van de portiekflats in de Adelaarstraat. Het is een enorme muur van zo’n honderd vierkante meter. Ook Sven van der Put schildert mee, hij is even nieuwe verf halen. Jim brengt beneden met een roller rood aan op de muur. De schetslijnen laat hij open, zodat je ze goed blijft zien. Later komt hier zwart overheen. Bob staat op de hoogwerker en schildert boven. Jim was helaas te laat met het inleveren van een ontwerp en besloot vanmiddag Bob te gaan helpen. “Ik heb nu geen project, dan kan ik wel even helpen”, zegt hij loyaal.

Trotse valk
Het ontwerp voor de muur, van een trotse valk, komt van Bob. “Ik had me aangemeld voor de wedstrijd en ben gelijk gaan schetsen”, vertelt hij nog steeds even enthousiast. “Eerst had ik een zwart-wit versie. Die was ook wel tof. Ik had een kleurenversie meegestuurd en het Vogelnest zei: “die willen we hebben.” Het Vogelnest had gezegd: “we hebben het liefst iets met een vogel.” Ik zag de Valkstraat en dacht: ik wil de Valkstraat doen. Ik vind het een tof beest en had een idee; ik kon er wel wat mee. Het is leuk om hem trots neer te zetten. Ik hoop dat de buurt er een trots gevoel bij krijgt. Ik denk dat ik een positief beeld neerzet. Het zijn stuk voor stuk toffe muurschilderingen die hier komen. Ik hoop dat het de jeugd inspireert om meer te gaan schilderen.”

Ingewikkelde afbeelding
“Het is de eerste keer dat ik zo’n grote muur doe”, aldus Bob. “Normaal ben ik grafisch ontwerper en heb een eigen bedrijf: Sharksgallery. Met de bespreking van de muurschilderingen ontmoette ik de andere kunstenaars. Eén van hen had gezegd: “ik kan wel iemand regelen. Het is zo’n grote muur en het is een ingewikkelde afbeelding. Het is fijn als er iemand boven en een ander beneden bezig is.” Er zijn veel details, het is veel werk. ” Sven helpt zodoende Bob de hele week.

“Met een spuitbus heb ik op de muur een schets gemaakt”, legt Bob uit over hoe hij te werk is gegaan. “In een loods had ik op de kop geoefend. Dat ging verrassend goed.” Bob heeft het raster op de muur gespoten in grijs, als hulpmiddel om de schets op de muur te tekenen. De schets is ook in het grijs. Eerst schildert hij en spuit er later zwarte lijnen over. Alleen het raster viel niet mee, dat zat in het begin niet goed. Maar nu alles er op staat heeft hij er een goed gevoel over.

Levendig
Aan de overkant van de muur met de valk heeft een andere kunstenaar Danny le Bruin een schildering van meerdere kolibries in blauwtinten gemaakt. Het is bijna af en vanmiddag werkt hij er verder aan. De straat wordt zo al een stuk levendiger.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.