Sliedrechter Cees Trapman begint een winkel in kaas in Dordrecht

19 juli 2017 door Ton Vermeulen
Sliedrechter Cees Trapman begint een winkel in kaas in Dordrecht

SLIEDRECHT - Hij is nog hard aan het werk op de Bagijnhof 72 in Dordrecht. Volgende week zaterdag opent Cees Trapman hier zijn winkel ‘Het Kaas en Wijnhuis’, met als ondertitel: puur en smaakvol genieten. Er moet nog het één en ander gebeuren. Inmiddels zijn de muren geschilderd, staat er een toonbank en hierachter, aan de muur, zijn planken bevestigd. Het is een mooi karakteristiek pand uit de middeleeuwen, wat op de bovenverdieping nog eens duidelijk wordt met de scheve muren en kozijnen.

“Ik ben geboren en getogen in Sliedrecht”, vertelt Cees. “Ik heb er altijd gewoond en heb altijd gezegd:  “Ik wil niet uit Sliedrecht weg.” Ik had ook graag mijn zaak in Sliedrecht gehad, maar hier is geen ruimte meer voor een kaaswinkel.”

Levensgenieter
Cees noemt zichzelf een levensgenieter en heeft een voorliefde voor pure en ambachtelijke producten. “Ik heb mijn keuze gemaakt om in de branche van kaas, wijn en noten te werken. Mijn leven lang heb ik kaas lekker gevonden en ben altijd met lekker eten bezig geweest. Lekker eten en drinken kreeg ik met de paplepel ingegoten. Ik houd van kwaliteit, van producten die met passie en liefde zijn gemaakt.”

Veel producten uit de winkel komen van het platteland, van boerderijen, maar er komt ook exclusief in de regio het merk Graeff van Blesckens kaas, met een 30+ en een 48+ assortiment. Dit komt van de kaasfabriek uit Bleskensgraaf, de vroegere melkfabriek. “We gaan voor pure smaken”, vertelt Cees. ”Ieder product wat ik verkoop staat in het teken daarvan. Kaas wordt ons hoofdproduct. We bieden Hollandse-, geiten- en schapenkazen, boerenkazen en kruidenkazen als fenegriek, mosterd, sambal, Italiaanse kruiden, komijn en kruidnagel. Ook hebben we pesto- en Brabantse blauwaderkaas.”

Op het moment wordt er in samenwerking met stadsbrouwerij Dordrecht schapenkopbierkaas gemaakt. Die ligt nu te rijpen en ligt naar verwachting in het najaar bij Cees in de schappen. Verder komen er zoutjes, chips, olijven, humus, jam, biologische sappen en een serie bier, waaronder het schapenkoppenbier. Ook komen er geschenkenpakketten, waarbij je zelf iets mee kan nemen en combineren met artikelen uit de winkel.

Koor- en kerkmuziek
Na school heeft Cees 15 jaar, onder andere als bedrijfsleider, in de detailhandel gewerkt, waarna hij 10 jaar lang een muziekproductiebedrijf had en daarmee volledig zijn hobby kon gaan uitoefenen: muziek opnemen; vooral koor- en kerkmuziek. “Daar bestond ik toen van. Ik was bevriend geraakt met Martin Zonneberg en ben zo in het wereldje terecht gekomen. We waren één van de eerste in Nederland die koormuziek uitgaven” Met de komst van internet, het downloaden en gratis kopiëren raakte de branche in het slop. Cees stopte op tijd en ging dankzij een vriend werken in de verkoop binnen- en buitendienst bij EDI, een automatiseringsbedrijf. “Ik kwam erachter dat dat niet mijn wereld is. Het is heel competitief met snelle jongens en dure auto’s.”

Cees besloot hier niet in verder te gaan en ging bij de verkoop binnendienst van een toeleverancier van de bouw werken. Een crisis in de bouw en een burn out verder ging hij nadenken over wat hij de rest van zijn werkzame leven zou willen. “Ik vind het leuk om met mensen om te gaan, daar ligt een kwaliteit van mij. Ik ben geen kantoorman. Nu heb ik de kans gepakt om voor mezelf te beginnen.”

Getriggerd
Eerst wilde Cees huis-aan-huis kaas verkopen, maar het liep anders. “Ik kwam een oude buurman tegen die zei: “Ik heb een schoonzus met een klein kaaswinkeltje. Die wil ervan af. Is het iets voor jouw misschien?” Ik ben die middag gelijk gaan kijken en vond het helemaal te gek.” Uiteindelijk ging het winkelcentrum renoveren en moest de kaaswinkel wijken voor een supermarkt, die uit wilde breiden. “Zo kon ik de zaak niet overnemen, maar was wel getriggerd geraakt.

Mijn vrouw zag in dat een winkel iets zou kunnen zijn en we keken om elders een kaaswinkel op te starten. We hebben de hele buurt afgestruind en in ook Dordrecht gekeken. Daar stonden een paar leuke pandjes te huur, waaronder dit, en de huur was te behappen. Ik ben er een beetje trots op dat we hier terecht zijn gekomen. Wel moet het helemaal verbouwd worden. Ik kan hier net alles kwijt.” Cees laat een overzicht zien van hoe hij de winkel in gaat richten met een cadeautafel, speciaal ook voor toeristen, een koelvitrine en een selectie buitenlandse kazen.

Om de verbouwing betaalbaar te houden krijgt Cees veel hulp. “Een vriend is hoofdondernemer, hij heeft de planning gemaakt. Mijn schoonvader is ontzettend handig. Hij is met pensioen  en heeft de toonbank gemaakt. Hij is nu het meubilair aan het maken, dat komt volgende week binnen. Mijn vrouw stelt geschenkenpakketten samen, doet de presentatie en de etalage. Ze heeft een grafische opleiding en is kunstenaar, we vullen elkaar leuk aan.”

De winkel, die overigens officieel op 9 september geopend wordt, is op zondag en maandag gesloten. Op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag is hij van 9.30 tot 18.00 uur open en op de vrijdag van 9.30 tot 19.00 uur.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.