Town Hall Meeting: "Het is toch te gek voor woorden dat je geen groenten uit eigen tuin kunt eten"
DORDRECHT - "Het voorzorgbeginsel moet leidend worden. Want het is toch te gek voor woorden dat je geen groenten uit eigen tuin kunt eten en niet kunt zwemmen in je eigen natuurzwemplas?"
Op zaterdag 11 november 2023 was er in de oude school aan de Merwedestraat 275 een Town Hall Meeting over PFAS en vervuilende bedrijven zoals Chemours. Hoe kun je ze effectief aanpakken? En is PFAS uit te bannen?
De belangstellenden die aanwezig waren gingen in gesprek met Bas Eickhout (lid Europees Parlement), Suzanne Kröger (lid Tweede Kamer), Marieke Spekreijse (Provincie Zuid-Holland) en Tanja de Jonge (wethouder Dordrecht).
Kun je überhaupt iets doen aan het stoppen van de vervuiling?
"Ja, dat kan. Maar niet morgen. Er zijn te veel overheden op dit terrein ermee bezig. Die moeten gaan optreden alsof ze 1 overheid zijn. Je moet er bovenop zitten. Want bedrijven als Chemours zijn meesters in het verzinnen van allerlei slimmigheidjes, zoals vertragen, steeds weer opnieuw om extra informatie vragen, etc. Rijk, Provincie, Europa en Gemeenten weten elkaar steeds beter te vinden. Het is namelijk geen lokaal probleem, het speelt overal. Het Voorzorgbeginsel moet leidend worden. Want het is toch te gek voor woorden dat je geen groenten uit eigen tuin kunt eten en niet kunt zwemmen in je eigen natuurzwemplas?
Je moet ook stoppen met steeds 1 stof te verbieden, maar hele groepen tegelijk verbieden. Dat voorkomt dat steeds weer een nieuwe stof op de markt komt die praktisch gelijk is aan de verboden stof," vertelde Bas.
Juridische stappen durven zetten
"Stap voor stap moeten de regels worden verscherpt. De REACH regelgeving moet veranderen (REACH is een Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen). En dreigen met juridische procedures. Dordrecht heeft - samen met andere regiogemeenten - daarin lef getoond en heeft een rechtszaak aangespannen en gewonnen. Dordrecht is daarmee het voorbeeld geworden dat het wel degelijk kan. Daar mogen we best trots op zijn", zei Tanja de Jonge.
"Je moet niet te veel vrijen met bedrijven", zei Wim van Krimpen. Hij is van mening dat er een Social Development Board Drechtsteden moet komen. Nu is er alleen een Economic Development Board Drechtsteden.
Bewoners zijn inmiddels ook rechtszaken gestart. Belangrijk voor overheden is ook om iedere overtreding te melden. Bij de DCMR (Milieudienst Rijnmond) zijn op dit moment 15 mensen continu bezig met Chemours. En dat worden er meer. Het controlesysteem moet worden opgevoerd, vindt Joop Keesmaat van de actie stort van vervuilde grond bij Chemours iedere zaterdagochtend om 10.30 uur.
Alleen boetes opleggen bij overtredingen is niet voldoende. Voor bedrijven is dat makkelijk te betalen. Maar tijdelijk het bedrijf stilleggen is een adequate straf. Dat gaan bedrijven echt voelen.
Voer Actie
Greta Thunberg is in haar eentje begonnen. Meer mensen gingen een actie starten, en kijk nu eens waar we staan. Dat bewoners steeds meer actief worden is heel belangrijk. Bas Eickhout zei: "Ik werk vanuit het systeem, dat gaat langzaam, en je moet compromissen sluiten. Maar je hebt mensen nodig die tegen de deur aan blijven trappen, tegen het systeem trappen. We zullen het samen doen. Nu is het PFAS, maar we gaan verder, met chemicaliën en gif."
Suzanne Kröger vulde aan: "Voer actie, voer actie, dat is de enige manier om tot 0 uit de pijp te komen."
Bekijk filmpje Joop Keesmaat:
Bekijk filmpje Bas Eickhout: