dinsdag 26 mei 2020

Alles over Sliedrecht

A.A. de Haan Stichting doneert 100.000 euro aan Hospice de Cirkel

21 februari 2020

ALBLASSERWAARD - Uit handen van Kees de Bruin (voorzitter), Caroline Vreugdenhil (secretaris) en Arnold de Haan (penningmeester) van de A.A. de Haan Stichting ontvingen voorzitter Ad van Driel en secretaris Jennie Vos van het bestuur van hospice De Cirkel een cheque van 100.000 euro voor de bouw van hospice De Cirkel voor de Alblasserwaard in Papendrecht. Als plek van de uitreiking was Andoornlaan 200 in Papendrecht gekozen: de locatie waar op dit moment wordt gebouwd aan het nieuwe hospice dat naar verwachting in het najaar klaar zal zijn.

De A.A. de Haan Stichting is in het leven geroepen om instellingen of personen in de Alblasserwaard die zich richten op sociale, culturele of charitatieve doelen, op het milieu of op andere maatschappelijk verantwoorde initiatieven te steunen. Initiatiefnemer van de Stichting, die sinds 1995 bestaat, is oud-directeur A.A. de Haan (1932-2012) van De Haan Minerale Oliën BV in Alblasserdam. Voorzitter Kees de Bruin, tevens voormalig burgemeester van Papendrecht, noemt het hospice een doel dat prima binnen de gedachtegang van de Stichting past. “We zijn verheugd over de komst van een hospice in de Alblasserwaard. Een voorziening die echt in een maatschappelijke behoefte voorziet en waar wij dus graag letterlijk een steentje aan bijdragen.”

Solide organisatie
Wat hij ook bijzonder vindt, is dat er zoveel vrijwilligers bijdragen aan een hospice. “Zonder hen heeft een hospice geen bestaansrecht. Fantastisch dat de samenleving dit mogelijk maakt.” Uiteraard heeft de A.A. de Haan Stichting gedegen onderzoek gedaan naar het reilen en zeilen van hospice De Cirkel voordat het besloot een donatie te geven. “Wij willen zekerheid hebben dat een initiatief levensvatbaarheid heeft en dat er een solide organisatie achter staat. Uit de diverse gesprekken die we hebben gevoerd, bleek dit het geval.” Penningmeester Arnold de Haan: “In onze donatierondes geven we aan diverse initiatieven. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van circa 35.000 euro per jaar. Hiermee maken we uiteenlopende activiteiten in de Alblasserwaard mogelijk. Daarnaast doneren wij om het jaar een groot bedrag. Hospice De Cirkel voor de Alblasserwaard in Papendrecht is daar een voorbeeld van. Met 100.000 euro ondersteunen wij de realisatie van dit nieuwe hospice.”

Het bestuur van hospice De Cirkel is heel dankbaar voor deze prachtige gift die letterlijk in de stenen wordt gestoken. “Dank voor het vertrouwen en dank voor de betrokkenheid,” aldus Ad van Driel. “Dit betekent zoveel voor ons. Het is de kroon op het harde werken dat alle vrijwilligers doen voor mensen die niet lang meer te leven hebben.” Voor de bouw van het nieuwe hospice is veel geld nodig. “Met deze gift zijn we weer een stapje verder op weg om onze financiële lasten te verlagen. Natuurlijk is er nog veel meer geld nodig, want bij de bouw, inrichting en exploitatie van een hospice komt heel veel kijken. Ook omdat we de eerste jaren geen overheidssubsidie krijgen. Maar het is heel fijn om te weten dat ons initiatief zo wordt omarmd in de regio en dat mensen bereid zijn op deze manier bij te dragen. Geweldig.”

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Of wilt u hospice De Cirkel voor de Alblasserwaard financieel steunen? Stuur dan een mail naar secretariaat@hospicedecirkel.nl. Alvast bedankt voor uw hulp en betrokkenheid!

Hospice De Cirkel
Hospice De Cirkel is een plaatsvervangend thuis waar ongeneeslijk zieken die niet langer dan drie maanden te leven hebben, te gast zijn om te sterven. De kwaliteit van hun leven in de laatste fase staat hierbij centraal. Ze krijgen in het hospice dezelfde zorg als ze thuis zouden hebben van de thuiszorg, de huisarts, familie en vrienden en ze kunnen rekenen op de aanwezigheid en zorg van vrijwilligers. In totaal zijn zo’n 80 vrijwilligers opgeleid en VPTZ-gecertificeerd. Hospice De Cirkel staat voor geborgenheid. Het biedt niet alleen de terminale patiënten een veilige en huiselijke omgeving, maar ondersteunt en begeleidt ook hun naasten. De Cirkel is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst of geloof, en heeft een breed draagvlak in de samenleving van de Zwijndrechtse Waard. Door verschillende bedrijven, kerken, verenigingen, particulieren, gemeenten en serviceclubs zijn en worden fondsen bijeengebracht. Momenteel wordt hard gewerkt aan de realisatie van een tweede hospice De Cirkel dat zich richt op het westelijke gedeelte van de Alblasserwaard.

Fotobijschrift: De A.A. de Haan Stichting heeft 100.000 euro gedoneerd voor de bouw van hospice De Cirkel voor de Alblasserwaard. V.l.n.r.: Jennie Vos (secretaris bestuur hospice De Cirkel), Arnold de Haan (penningmeester A.A. de Haan Stichting), Ad van Driel (voorzitter bestuur hospice De Cirkel), Kees de Bruin (voorzitter A.A. de Haan Stichting) en Caroline Vreugdenhil (secretaris A.A. de Haan Stichting). (Foto: JC Brouwer Media)

Deel dit bericht met je vrienden!