dinsdag 22 september 2020

Alles over Sliedrecht

Buurtgezinnen actief in Sliedrecht!

7 februari 2020

SLIEDRECHT - Sinds 1 januari 2020 kunnen gezinnen in de gemeente Sliedrecht die overbelast zijn, een beroep doen op Buurtgezinnen. De gemeente is hiervoor een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Buurtgezinnen. Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen.  

Hoe werkt het?
Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning.

De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen. Maatwerk dus!

Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke ondersteuning een steungezin biedt en hoeveel tijd het gezin erin steekt, is afhankelijk van de gemaakte afspraken. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd.

Steungezin worden
Buurtgezinnen is in Sliedrecht op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen maar met opvoedervaring. Wil je op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een gezin in de buurt dat het moeilijk heeft en heb je per week tenminste een dagdeel beschikbaar? Meld je dan aan als steungezin via www.buurtgezinnen.nl.

Oprichter Leontine Bibo: ‘Soms zit het flink tegen in gezinnen. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. En dan lukt het ouders niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Deze gezinnen hebben hulp nodig, liefst alledaagse praktisch hulp van familie en vrienden. Maar wat als je familie of vrienden ver weg wonen of als zij jouw problemen er niet bij kunnen hebben? Buurtgezinnen is er voor deze gezinnen. Bij Buurtgezinnen willen we toe naar een samenleving, waarin we ons weer meer om elkaars kinderen bekommeren. Opvoeden is niet gemakkelijk. Als we elkaar daarbij helpen, kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.’

De coördinator in Sliedrecht voor Buurtgezinnen is Annette van Hofwegen. Annette vindt het belangrijk dat hulp in een vroeg stadium wordt aangeboden.  Ik hoop dat men in Sliedrecht al in een vroeg stadium aan een steungezin denkt als dat past bij de (hulp)vraag en omstandigheden. De eerste reacties over de start van Buurtgezinnen zijn erg enthousiast.  Ik heb in ieder geval heel veel zin om aan de slag te gaan in Sliedrecht. Laten we er met zijn allen iets heel moois van maken.
Ook vraaggezinnen kunnen zich uiteraard aanmelden via de website. Coördinator voor Buurtgezinnen is Sliedrecht is: Annette van Hofwegen te bereiken via 06-14629487 of annette@buurtgezinnen.nl
Volg ons ook op facebook: Buurtgezinnen in Sliedrecht

Meer informatie: www.buurtgezinnen.nl

 

Lees meer over:

buurtgezinnen
Deel dit bericht met je vrienden!