zondag 27 september 2020

Alles over Sliedrecht

Nu bij The Movies: 'Dark Waters, soms komt film heel dichtbij'

21 januari 2020

DRECHTSTEDEN - Vanaf 23 januari draait in The Movies Dordrecht een film die stof zal doen opwaaien: Dark Waters. Op woensdag 29 januari is een nagesprek georganiseerd met AD-journaliste Ingrid de Groot.

Dit filmdrama is gebaseerd op ware gebeurtenissen (zie hieronder) en heeft advocaat Rob Bilott als centraal personage. Bilott is een gerespecteerd bedrijfsjurist, die in zijn loopbaan diverse chemische bedrijven heeft bijgestaan. Wanneer een boer uit de streek waar hij opgroeide bij hem aanklopt met een verhaal over oogsten die kapot gaan en grootschalige veesterfte, knapt er iets. Bilott begint te graven en ontdekt dat de nabijgelegen Teflon-fabriek van DuPont al jaren illegaal Terlon/PFOA loost. Hij besluit dit aan te kaarten en wordt zo een cruciale klokkenluider in wellicht het grootste chemieschandaal in Amerika. Aanvankelijk met hij te werk met zijn professionele voorzichtigheid. Maar wanneer zich misstand op misstand stapelt en het bedrijf zijn verantwoordelijkheid ontduikt, ontvouwt zich een activisme met vergaande gevolgen voor hemzelf.

Acteur Mark Ruffalo speelt Rob Bilott en ontwikkelde dit filmproject zelf. Niet alleen omdat het klokkenluidersdrama zijn liefde heeft, ook omdat hij een gedreven milieu-activist is.

Hier in de Drechtsteden zal de film zeker verbonden worden aan de milieukwesties bij Chemours (een voormalige DuPont-branche). Ingrid de Groot is één van de twee AD-journalisten, die langdurig en onthullend onderzoek deed naar deze kwesties. Op woensdag 29 januari komt ze naar The Movies voor een nagesprek. Ooit interviewde ze Rob Bilott persoonlijk en ze zal vertellen hoe zij de film ziet. Welke parallellen zijn er te trekken tussen de film en het Chemours-dossier? De film start om 19.00 uur. Aansluitend het gesprek.

Dark Waters draait dagelijks op verschillende tijden. Voor meer info en kaartverkoop, check www.themoviesdordrecht.nl

Achtergrond van de Film:
Bedrijfsadvocaat Robert Bilott werd in 1998 door een veehouder uit Parkersburg (West Virginia) ingeschakeld om een rechtszaak aan te spannen tegen het chemiebedrijf DuPont. De veehouder meende dat het bedrijf een plaatselijke kreek, waar zijn vee van gedronken had en ziek van was geworden, vervuild had. In de daaropvolgende juridische strijd tegen DuPont bracht Bilott een decennialange geschiedenis van milieuverontreiniging aan het licht. Het ging in het bijzonder om de ongezonde effecten van perfluoroctaanzuur (C8), een van de PFAS, wat inmiddels wereldwijd (!) in het milieu is terechtgekomen!.

Onder de titel The Lawyer Who Became DuPont's Worst Nightmare schreef journalist Nathaniel Rich in januari 2016 voor The New York Times een artikel over Bilotts lange, juridische strijd. Twee jaar later regisseerde Stephanie Soechtig met The Devil We Know (2018) ook een documentaire over het onderwerp.

Dark Waters is een Amerikaanse historische dramafilm uit 2019 onder regie van Todd Haynes. De film is gebaseerd op de lange, juridische strijd die advocaat Robert Bilott eind jaren 1990 begon te voeren tegen chemiebedrijf DuPont. De hoofdrollen worden vertolkt door Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins en Bill Pullman.

Tip:
Hoe zuiver is ons leidingwater?  PFAS/PFOA/GENX worden teruggevonden in leidingwater, net als restanten van andere onwenselijke (giftige) stoffen. Allemaal binnen de wettelijke norm, maar toch.. wat is úw en mijn norm? Wat er nu aan de oppervlakte komt is het topje van de ijsberg.

Tijdens een Zuiver Water Informatie/Bewustwording Avond, zoals op 27 januari in Papendrecht, worden regulier leidingwater, onthard leidingwater, gefilterd leidingwater en optimaal gezuiverd leidingwater met elkaar vergeleken, getest en geproefd. Ook is er aandacht voor flessen/-pakken bron- en mineraalwater.

Lees meer over:

dark waters dupont the movies
Deel dit bericht met je vrienden!