maandag 13 juli 2020

Alles over Sliedrecht

Onderzoeksrapport kanker in Sliedrecht

19 juni 2020

SLIEDRECHT - In de gemeente Sliedrecht komt vaker huidkanker voor dan gemiddeld in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD Zuid-Holland Zuid.

Vorig jaar heeft de gemeente de GGD gevraagd om onderzoek te doen naar kanker in Sliedrecht. Een paar jaar daarvoor was dat al eens gedaan. Dat was een beperkt onderzoek rondom het dossier Chemours/DuPont. De GGD heeft toen niet heel Sliedrecht onder de loep genomen. En er is alleen gekeken naar bepaalde soorten kanker, die in verband worden gebracht met de stof PFOA. In het nieuwe onderzoek heeft de GGD bekeken hoe vaak kanker voorkomt in heel Sliedrecht van 1998 tot en met 2017. Er zijn gegevens verzameld over alle 14 hoofdsoorten van kanker.

Rapport "Het optreden van kanker in Sliedrecht (in de periode 1998-2017)"
In Sliedrecht blijkt huidkanker vaker voor te komen dan je verwacht op basis van landelijke gemiddelden. Door dit hogere cijfer komt ook kanker in totaal vaker voor dan gemiddeld in Nederland. Wat opvalt is de toename van huidkanker in de tijd. Van 2008 tot en met 2017 zijn er bijna twee keer zo veel gevallen als van 1998 tot en met 2007. Hoe dat precies komt, is niet duidelijk. Maar het is in lijn met de landelijke trend: het aantal gevallen stijgt snel en huidkanker staat nu op de tweede plaats van meest voorkomende kankersoorten. In Sliedrecht komt huidkanker meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Het rapport kunt u hier downloaden: Onderzoeksrapport Het optreden van kanker in Sliedrecht (in de periode 1998-2017)

Heeft u vragen over het onderzoek?

Neem dan contact op met GGD Zuid-Holland Zuid, tel. 078 - 770 85 00 of stuur een e-mail naar info@dgjzhz.nl

Lees meer over:

kanker onderzoeksrapport
Deel dit bericht met je vrienden!